Redactie ABM Financial News - Woensdag 17 juni 2015, 15:02 uur

Wall Street stevent woensdag af op een vlakke tot licht hogere opening in afwachting is van het rentebesluit van de Federal Reserve. Tegen de klok van drie uur noteerden de futures tot 0,2 procent in het groen.

Economen verwachten over de brede linie dat de Amerikaanse centrale bank het rentetarief vooralsnog onveranderd laat. "De meest recente commentaren suggereren echter dat er meer bevestiging nodig is dat de economie opnieuw aantrekt na het winterdipje", aldus econoom Joke Mertens van KBC.

"De Fed zal deze vergadering [vandaag] gebruiken om alles in gereedheid te brengen voor een rentestijging in september", zo voorziet investment manager Luke Bartholomew van vermogensbeheerder Aberdeen. Bartholomew is niet de enige die rekent op de vergadering van de Fed in september om de eerste renteverhoging aan te kondigden.

Marktanalist Philip Marey van Rabobank betwijfelt evenwel of de Fed al in september de trekker zal overhalen. De tijdelijke factoren die de Amerikaanse economie in het eerste kwartaal parten speelden, spelen volgens de analist nog altijd een rol. Zo zorgt de dure dollar nog voor tegenwind bij Amerikaanse exporteurs en de lage olieprijs drukt op investeringen in de sector, aldus Marey.

Belangrijker nog volgens de analist van Rabobank is dat de Amerikaanse consument voorzichtig is om de financiële meevaller als gevolg van de gedaalde olieprijs ook daadwerkelijk uit te geven. Marey verwacht dan ook dat de Amerikaanse economie in het tweede kwartaal slechts bescheiden opkrabbelt en daarmee een renteverhoging door de Fed pas in het laatste kwartaal van 2015 volgt.

Naast het rentebesluit kijkt de markt nog uit naar de wekelijkse olievoorraden. De juli-future op een vat West Texas Intermediate stegen twee procent op 61,16 dollar en een vat Brent werd eveneens ruim twee procent duurder op 65,19 dollar. De euro/dollar noteerde op 1,1274.

Voorbeurs kregen beleggers al inzicht in de cijfers van FedEx. De Amerikaanse pakketbezorger leed in het afgelopen kwartaal een verlies, terwijl het vorig jaar nog zwarte cijfers schreef. De rode cijfers waren het gevolg van forse eenmalige posten. Zonder deze posten was de winstontwikkeling vlak, terwijl de omzet licht opliep. Topman Frederick Smith benadrukte dat het afgelopen jaar een transformatiejaar was en rekent er op dat er voor FedEx een succesvol jaar in het verschiet ligt. Voor het lopende jaar mikt FedEx dan ook op een aangepaste nettowinst per aandeel van 10,60 tot 11,10 dollar, ruim meer dan de 8,95 dollar over het afgelopen jaar.

Slotstanden
De Dow Jones index eindigde dinsdag 0,6 procent hoger op 17.904,48 punten. De breder samengestelde S&P500 index won 0,6 procent op 2.096,29 punten en techbeurs Nasdaq steeg 0,5 procent op 5.055,55 punten.

Leren beleggen

Live koersen