Redactie ABM Financial News - Dinsdag 9 juni 2015, 15:01 uur

De Amerikaanse beurzen stevenen dinsdag af op een licht lagere opening. Futures op de S&P 500 index en Dow Jones index noteerden ruim een half uur voor opening van de handel 0,1 tot 0,2 procent lager. Techbeurs Nasdaq verloor 0,4 procent.

General Electric verkocht voor 12 miljard dollar activiteiten op het gebied van kredietverstrekking aan een Canadees pensioenfonds. De verkoop past volgens GE in de strategische focus die het conglomeraat aanbrengt op de industriële activiteiten. Daarbij zijn de marktomstandigheden volgens het Amerikaanse bedrijf momenteel gunstig om onderdelen af te stoten.

Hewlett-Packard trof een schikking met het Nederlandse PGGM om een zogenoemde class action over een schadevergoeding van 100 miljoen dollar ter compensatie voor geleden koersverliezen als gevolg van de "desastreus verlopen" overname van Autonomy Corporation door HP af te sluiten. HP boekte in november van 2012 maar liefst 8,8 miljard dollar af op Autonomy, waar in de zomer van 2011 nog 11 miljard dollar voor was betaald.

Beleggers krijgen vandaag de groothandelsvoorraden over april en het ondernemersvertrouwen in het MKB over mei te verwerken. De belangrijkste Amerikaanse macro-economische cijfers staan evenwel voor de tweede helft van de week op de rol, met op donderdag de detailhandelsverkopen en op vrijdag het consumentenvertrouwen.

In Europa groeide de economie van de eurozone in het eerste kwartaal van 2015 conform verwachting met 0,4 procent op kwartaalbasis en met 1,0 procent op jaarbasis.

In Azië stegen de Chinese consumentenprijzen in mei op jaarbasis met 1,2 procent. In april en maart lag de inflatie nog op 1,5 procent. Op maandbasis was net als in april zelfs sprake van een krimp met 0,2 procent. De producentenprijzen, die een indicatie geven van de ontwikkeling van de consumentenprijzen in de komende periode, daalden in mei net als in april en maart met 4,6 procent op jaarbasis.

Het muntpaar euro/dollar noteerde dinsdagmiddag op 1,1224. Een juli-future op een vat West Texas Intermediate werd ruim 2 procent duurder op 59,33 dollar en een vat Brent werd bijna 2,5 procent hoger verhandeld op 64,11 dollar.

Slotstanden
De S&P 500 index daalde maandag 0,7 procent naar 2.079,28 punten, de Dow Jones index verloor 0,5 procent op 17.766,55 punten en de Nasdaq sloot 0,9 procent in het rood op 5.021,63 punten.

Leren beleggen

Live koersen