Redactie ABM Financial News - Donderdag 25 juni 2015, 15:09 uur

Wall Street gaat in lijn met de verwachtingen eerder deze middag vermoedelijk hoger van start. Krap een half uur voor opening van de handel noteerden de futures op de Dow Jones, S&P500 en Nasdaq tot 0,3 procent hoger.

Voorbeurs bleek dat een oplossing voor Griekenland nog ver weg is. Volgens voorzitter Jeroen Dijsselbloem van de Eurogroep hebben de schuldeisers een voorstel gepresenteerd dat niet is geaccepteerd door de Grieken. Vanmiddag onderhandelen de partijen verder, maar Dijsselbloem wees er op dat er nog pijn "op heel veel onderwerpen" is.

Positiever nieuws kwam uit Amerika zelf. Consumenten bleken in mei flink meer uit te hebben geven dan een maand eerder. De uitgaven van Amerikanen stegen in mei met 0,9 procent, terwijl de inkomens met 0,5 procent stegen.

"De cijfers zijn bemoedigend," zei marktanalist Philip Marey van Rabobank in een eerste reactie tegenover ABM Financial News. "Consumentenbestedingen zijn een tijd zwak geweest en komen nu in beweging. Vorige maand spaarden de Amerikanen door de lagere energieprijs hun geld nog op, nu durven ze weer iets meer uit te geven", vervolgde de marktanalist.

De bestedingscijfers zijn een steun de in de rug voor de Federal Reserve. "Per saldo zal de Fed mogelijk eerder met een renteverhoging komen, maar door de zwakke inflatie zullen er toch nog twijfels bestaan," zo voorziet Marey.

De wekelijkse steunaanvragen bleken afgelopen week met 3.000 licht opgelopen.

Toch zullen de cijfers grotendeels genegeerd worden, zo voorziet Marey. "Normaal gesproken zullen dit soort cijfers de Amerikaanse beurzen wel beïnvloeden, maar de situatie omtrent Griekenland hangt er toch nog als een sluier omheen," aldus de marktanalist van Rabobank.

De euro/dollar werd donderdagmiddag verhandeld op 1,1199. Olie werd gemiddeld iets lager verhandeld.

Slotstanden
De S&P 500 index daalde woensdag 0,7 procent naar 2.108,58 punten, de Dow Jones index verloor 1,0 procent op 17.966,07 punten en de Nasdaq kleurde 0,7 procent in het rood op 5.122,41 punten.

Leren beleggen

Live koersen