Redactie ABM Financial News - Maandag 1 juni 2015, 14:58 uur

Wall Street gaat de nieuwe maand beduidend hoger van start. Rond de klok van drie uur noteerden de futures op de Dow Jones, S&P500 en Nasdaq index tot 0,4 procent in het groen.

Voorbeurs bleken Amerikaanse consumenten in april evenveel te hebben gespendeerd als in maart, terwijl de inkomens juist met 0,4 procent stegen. Er werd dan ook meer gespaard. Later vanmiddag volgen nog de bouwuitgaven en de inkoopmanagersindexen voor de industrie.

In vrijwel alle landen in Europa liet de inkoopmanagersindex voor de industrie een verbetering zien op maandbasis, alleen in Duitsland was er sprake van een terugval. In China bleek de industrie nog altijd rond het break-even niveau te bewegen. Nieuwe steunmaatregelen door de Chinese overheid zijn volgens econoom Hongbin Qu van HSBC dan ook nodig om de binnenlandse vraag te stimuleren en een herstel van de groei te bewerkstelligen.

Olie werd maandag goedkoper. Een juli-future voor een vat West Texas Intermediate daalde met een half procent naar 60 dollar exact en een vat Brent werd ook meer dan een half procent lager verhandeld op 65,08 dollar. De euro/dollar werd lager verhandeld op 1,0949.

Intel slaat slag
Intel koopt voor 16,7 miljard dollar sectorgenoot Altera, zo maakten de twee chipfabrikanten voorbeurs bekend. Aandeelhouders van Altera kunnen 54,00 dollar per aandeel tegemoet zien in contanten. De koers van Altera liep in de elektrische handel voorbeurs ruim 6 procent op nadat het vrijdag op 48,85 dollar sloot. De koers van Intel daalde na aankondiging van de overname met krap een half procent.

Slotstanden
De Dow Jones index verloor vrijdag 0,6 procent op 18.010,68 punten, waar de breder samengestelde S&P 500 eveneens 0,6 procent prijs gaf op 2.107,39 punten. De Nasdaq daalde daarnaast ruim een half procent op 5.070,3 punten.

Leren beleggen

Live koersen