Redactie ABM Financial News - Dinsdag 30 juni 2015, 15:03 uur

De Amerikaanse beurzen gaan dinsdag een hogere opening tegemoet, nadat de beurzen maandag nog stevig in het rood sloten.

Futures op de S&P 500 index, de Dow Jones index en technologiebeurs Nasdaq noteren circa een half uur voor de openingsbel tot 0,7 procent hoger.

"Het is puur een herstel op gisteren", wees Daam-Martijn van Holst van ABN AMRO op "de ellende" van maandag. De toonaangevende S&P 500 index sloot gisteren 2,1 procent lager nadat Griekenland dit weekend de onderhandelingen met de schuldeisers beëindigde.

Volgens de handelaar kan het "alle kanten op" en zit er veel spanning in de markt.

Portefeuillemanager Christopher Ho van Mint Tower Capital meent dat het verdere verloop op de mondiale beurzen zal afhangen van de bereidheid onder politici om verder te praten met het financieel noodlijdende Griekenland. Ho wees daarbij op de berichtgeving dat Griekenland overweegt akkoord te gaan met een laatste bod van voorzitter Jean-Claude Juncker van de Europese Commissie. "Griekse media meldden dit, dus het blijft de vraag of deze geruchten betrouwbaar zijn," aldus Ho.

Econoom Joke Mertens van KBC wees verder op zorgen in de Verenigde Staten over "een soort mini-Griekenland" in de vorm van Puerto Rico, dat volgens de econoom waarschuwde niet binnen de gestelde termijnen aan de betaalverplichtingen te kunnen voldoen.

Handelaar Van Holst van ABN AMRO benadrukte verder dat de handelsdag de laatste dag van de maand juni en het tweede kwartaal markeert, wat mogelijk extra handelsactiviteiten kan uitlokken bij diverse partijen.

Het muntpaar euro/dollar noteerde 0,3 procent lager op 1,1201. Een augustus-future op een vat West Texas Intermediate steeg 0,6 procent in prijs naar 58,72 dollar. Een vat Brent olie werd 1,1 procent hoger verhandeld op 62,67 dollar.

Later vandaag krijgen beleggers in de Verenigde Staten nog inzicht in de Case Shiller huizenprijzen en het consumentenvertrouwen.

Op donderdag volgt het Amerikaanse banenrapport, een dag eerder dan normaal in verband met de viering van Onafhankelijkheidsdag. Economen rekenen volgens Rabobank voor juni op 230.000 nieuwe banen, na een groei van 280.000 in mei. Het werkloosheidspercentage daalde vermoedelijk van 5,5 naar 5,4 procent.

Bedrijfsnieuws
General Electric sloot een akkoord met het Japanse Sumitomo Mitsui Banking Corporation over een verkoop van de Europese investeringsactiviteiten. Met de verkoop is een bedrag van 2,2 miljard dollar gemoeid. GE stevent af op een 0,7 procent hogere opening.

Conagra heeft in vierde kwartaal van het gebroken boekjaar 2015 fractioneel meer omzet geboekt en wist uit de rode cijfers te komen. De Amerikaanse fabrikant van voorverpakt voedsel boekte een 3,7 procent hogere omzet van 4,1 miljard dollar. Dit resulteerde in een nettowinst van 209 miljoen dollar, terwijl vorig jaar nog een verlies werd geleden van 324 miljoen dollar. Volgens nieuwbakken topman Sean Connolly dragen de huismerkproducten te weinig bij en zullen deze daarom verkocht worden. Afgelopen jaar waren deze activiteiten goed voor een omzet van iets meer dan 4 miljard dollar. Voorbeurs noteerde Conagra 0,4 procent lager.

Qualcomm heeft geen plannen om onder druk van aandeelhouders de chipactiviteiten af te splitsen. Dit schreef persbureau Reuters maandagavond op basis van een gesprek met topman Paul Jacobs. Volgens Jacobs overstijgen de synergieën van de chipactiviteiten en de licentietak de waarde van de afzonderlijke activiteiten. In april dit jaar riep grootaandeelhouder Jana Partners nog op om de chipdivisie af te splitsen.

Cisco Systems wil het Amerikaanse OpenDNS kopen, wat als versterking moet dienen van de bestaande digitale beveiligingsactiviteiten. Cisco betaalt 635 miljoen dollar voor OpenDNS plus variabele beloningen afhankelijk van toekomstige prestaties. In de elektronische handel voorbeurs noteerde Cisco Systems 0,6 procent hoger. Vooraanstaande Amerikaanse technologiesites meldden maandag bovendien dat taxibedrijf Uber de digitale navigatietechnologie van softwaregigant Microsoft overneemt, samen met onder meer datacentra en camera's. Microsoft won voorbeurs 0,7 procent.

Campbell Soup heeft de overname van Garden Fresh Gourmet met een waarde van 231 miljoen dollar afgerond. In 2014 genereerde Garden Fresh Gourmet met circa 500 werknemers een omzet van 100 miljoen dollar.

Slotstanden
De Dow Jones index sloot maandag bijna 2 procent lager op 17.596,35 punten, terwijl de breder samengestelde S&P 500 index 2,1 procent inleverde op 2.057,64 punten. Nasdaq was met een koersverlies van 2,4 procent de grootste daler. De technologiebeurs sloot op 4.958,47 punten.

Leren beleggen

Live koersen