Redactie ABM Financial News - Maandag 15 juni 2015, 14:56 uur

Wall Street gaat beduidend lager openen. Ruim een half uur voor de start van de handel noteerden de futures zo’n half procent in het rood.

Dit weekend bleek er opnieuw geen oplossing gevonden voor de Griekse kwestie. De markt kijkt nu uit naar donderdag als de Eurogroep vergadert en er verder zal worden gewerkt aan het dossier Griekenland. Econoom Joke Mertens van KBC sprak van een "beslissend moment", aangezien Athene aan het einde van de maand 1,6 miljard euro moet terugbetalen aan het Internationaal Monetair Fonds en donderdag de laatste vergadering van de ministers van Financiën van de eurozone is voor deze deadline.

"Na de nieuwe vruchteloze poging van gisteren zijn de markten er iets minder gerust in", aldus Mertens.

De euro/dollar werd verhandeld op 1,1221. Olie werd goedkoper. Een juli-future op een vat West Texas Intermediate daalde 1,4 procent naar 59,13 dollar en een vat Brent olie werd ruim 2 procent goedkoper op 62,51 dollar.

Voorbeurs bleek de Empire State index gedaald met 5 punten naar een stand van 2,0 negatief. Daarmee noteerde de index voor de tweede maal in drie maanden tijd onder nul.

Voor vanmiddag kijkt de markt nog uit naar de industriële productie. Ook is er nog een cijfer over de Amerikaanse huizenmarkt. Het voornaamste agendapunt staat evenwel op woensdag geagendeerd met het rentebesluit van de Federal Reserve. "Het herstel van de Amerikaanse economie brengt een renteverhoging dichterbij, maar het lijkt nog te vroeg dat de Amerikaanse centrale bank hier volgende week al toe besluit", aldus hoofdeconoom Maarten Leen van ING vrijdag nabeurs. Leen voorziet "een eerste rentestap" pas in september.

Bedrijfsnieuws
Target verkoopt de apotheekactiviteiten voor 1,9 miljard dollar aan CVS Health. Target opent naar verwachting krap een procent hoger en CVS Health wint iets meer dan een half procent.

Facebook moet zich donderdag voor de rechter in België verantwoorden. Volgens de Belgische Privacycommissie volgt Facebook ook niet-leden en verwerkt het van hen ook gegevens. Het aandeel Facebook opent vermoedelijk 0,6 procent lager.

Slotstanden
De S&P 500 index daalde vrijdag 0,7 procent naar 2.094,11 punten, de Dow Jones index verloor 0,8 procent op 17.898,84 punten en de Nasdaq kleurde 0,6 procent in het rood op 5.051,10 punten.

Leren beleggen

Live koersen