Redactie ABM Financial News - Vrijdag 26 juni 2015, 16:13 uur

PostNL heeft de postwet overtreden. Dit stelde de Autoriteit Consument & Markt vrijdag.

De overtreding bleek bij de aanbesteding van postdiensten van de gemeente Rotterdam. "PostNL heeft belangrijke tariefinformatie niet met andere postvervoerbedrijven gedeeld waardoor die niet in staat waren een goede bieding te doen", aldus de ACM. Ook deed PostNL geen aanbod aan concurrenten.

Om deze overtredingen te beëindigen heeft de ACM twee lasten onder dwangsom opgelegd aan PostNL, die kunnen oplopen tot 1 miljoen euro.

PostNL trachtte de publicatie van dit besluit van de ACM tegen te houden, maar de rechter wees dit donderdag af.

Tegen het besluit van de ACM heeft PostNL bezwaar gemaakt, welke nu in behandeling is bij de toezichthouder. Het postbedrijf stelde in zijn verweer dat door het besluit van de ACM "andere postvervoerders vooraf inzicht in tarieven die PostNL aan zijn zakelijke klanten aanbiedt. Andersom krijgt PostNL dat inzicht niet van de andere postvervoerders, waardoor zij altijd een voorsprong hebben op PostNL in het bieden van tarieven aan klanten". Hierdoor ontstaat er volgens het postbedrijf een ongelijk speelveld en kan op termijn geen sprake meer zijn van gezonde concurrentie.

PostNL moet ondertussen wel al aan de wettelijke verplichtingen voldoen en aan concurrent Van Straaten Post een aanbod doen en zijn tarieven en voorwaarden aan andere postvervoerbedrijven bekend maken.

Op een groen Damrak koerste PostNL 0,2 procent lager.

Leren beleggen

Live koersen