Redactie ABM Financial News - Vrijdag 26 juni 2015, 14:55 uur

Wall Street zal naar verwachting vlak openen. Ruim een half uur voor opening noteerden de futures op de Dow Jones, S&P500 en Nasdaq rond de slotstanden van donderdag.

De mondiale aandelenmarkten doen het vrijdag rustig aan in afwachting van de ontwikkelingen rondom Griekenland.

"De ministers van Financiën van de eurozone zijn opnieuw genoodzaakt hun weekend op te offeren aan de Griekse onderhandelingen. Morgen komen ze samen voor wat volgens Duits Bondskanselier [Angela] Merkel een beslissende vergadering zal worden", aldus econoom Joke Mertens van KBC.

Diverse media melden vrijdagmiddag dat de meningsverschillen tussen de schuldeisers en Athene kleiner worden en dat er een voorstel ligt voor een verlenging van het steunprogramma met vijf maanden en een bedrag van ruim 15 miljard euro.

In aanloop naar de vergadering op zaterdag betwijfelt vermogensbeheerder Cees Smit van Today’s Beheer en Brokers "of de speculanten long blijven".

De euro/dollar werd verhandeld op 1,1191. Olie werd lager verhandeld. Een augustus-future op een vat West Texas Intermediate daalde 0,7 procent op 59,26 dollar en een vat Brent werd 0,6 procent goedkoper op 62,83 dollar.

De beursagenda is vrijdag vrijwel leeg. Voor vanmiddag staat nog het consumentenvertrouwen op de rol. Recente cijfers wezen al op een verbetering van het consumentensentiment. Zo bleek donderdag dat de consumentenuitgaven in mei met 0,9 procent stegen. Een "bemoedigend" cijfer volgens marktanalist Philip Marey van Rabobank.

De bestedingscijfers zijn volgens Marey een steun de in de rug voor de Federal Reserve. "Per saldo zal de Fed mogelijk eerder met een renteverhoging komen, maar door de zwakke inflatie zullen er toch nog twijfels bestaan," zo stelde de analist.

Donderdag nabeurs maakte Nike bekend dat de omzet in het afgelopen kwartaal met 5 procent steeg en de winst met 24 procent. De fabrikant van sportspullen ondervond naar eigen zeggen last van de dure dollar. In de elektronische handel nabeurs werd het fonds 3,3 procent meer waard.

Slotstanden
De S&P 500 index daalde donderdag 0,3 procent naar 2.102,31 punten, de Dow Jones index verloor 0,4 procent op 17.890,36 punten en de Nasdaq kleurde 0,2 procent in het rood op 5.112,19 punten.

Leren beleggen

Live koersen