Redactie ABM Financial News - Dinsdag 16 juni 2015, 14:55 uur

De Amerikaanse beurzen gaan dinsdag in het rood van start na twee verliessessies op rij. Futures op de Dow Jones, S&P500 en Nasdaq noteerden ruim een half uur voor de start van de handel 0,2 procent lager.

Opnieuw staat Griekenland in de belangstelling. Eerder vandaag kwam de Duitse krant Bild met het bericht dat Athene de betaling voor einde van deze maand van 1,6 miljard euro aan het Internationaal Monetair Fonds zal opschorten. Vlot werd deze berichtgeving echter ook weer ontkent door de Griekse overheid.

Het wachten is vooral op donderdag als de Eurogroep bijeenkomt. Marktkenners benadrukken dat dan een overeenkomst moet worden gesloten om nog voor het eind van deze maand goedkeuring te krijgen door nationale parlementen. Griekenland moet eind juni 1,6 miljard euro terugbetalen aan het Internationaal Monetair Fonds.
Verschillende marktvorsers verwachten dat als er eenmaal duidelijkheid is over Griekenland er een opluchtingsrally volgt.

Fondsmanager Corné van Zeijl van Actiam wees evenwel op de toegenomen onzekerheid onder Europese fondsmanagers op basis van cijfers van Merrill Lynch. Volgens de Amerikaanse zakenbank houden de fondsmanagers meer liquide middelen aan dan in de afgelopen zes jaar.

Het muntpaar euro/dollar werd verhandeld op 1,1229. Een juli-future op een vat West Texas Intermediate steeg 0,3 procent naar 59,70 dollar en een vat Brent olie werd 0,3 procent goedkoper op 63,76 dollar.

Voorbeurs bleek in Amerika het aantal in aanbouw genomen woningen in mei fiks gedaald met ruim 11 procent. Daarentegen werden ere wel bijna 12 procent meer nieuwe bouwvergunningen afgegeven.

Het voornaamste agendapunt staat evenwel voor woensdag op de rol met het rentebesluit van de Federal Reserve. Een renteverhoging zal vermoedelijk niet worden aangekondigd. Wel hoopt de markt meer inzicht te krijgen over het moment waarop de Fed de rente wel verhoogt. De eerste serieuze mogelijkheid is volgens menig marktkenner in september.

Bedrijfsnieuws
Het Amerikaanse UnitedHealth Group benaderde Aetna met een brief om de Amerikaanse zorgverzekeraar over te nemen. Dit meldde zakenkrant The Wall Street Journal dinsdag op basis van bronnen. Met de overname van Aetna door de naar omzet gemeten grootste Amerikaanse zorgverzekeraar is mogelijk meer dan 40 miljard dollar gemoeid.

Boeing heeft een order voor honderd 737 MAX 8 toestellen ontvangen van de in Nederland gevestigde leasemaatschappij AerCap. Onder meer Air France, EasyJet, Etihad Airways en American Airlines behoren tot de klanten van deze leasemaatschappij.

Het van origine Franse Coty komt als winnaar uit de bus voor de overname van verschillende onderdelen van Procter & Gamble. Dit schreef persbureau Reuters dinsdag op basis van bronnen. Vorige week bracht Coty een bod uit op diverse cosmetica-activiteiten van P&G, met een gezamenlijke waarde van 12 miljard dollar. Ook het Duitse Henkel en private equitybedrijf KKR zouden volgens bronnen van Reuters geïnteresseerd zijn in deze activiteiten van P&G.

Slotstanden
De S&P 500 index daalde maandag 0,5 procent naar 2.084,44 punten, de Dow Jones index verloor 0,6 procent op 17.791,30 punten en de Nasdaq kleurde 0,4 procent in het rood op 5.029,97 punten.

Leren beleggen

Live koersen