Redactie ABM Financial News - Woensdag 10 juni 2015, 14:53 uur

Wall Street gaat vermoedelijk in het groen openen. Amerikaanse futures noteerden ruim een half uur voor de start van de handel 0,3 procent hoger.

"De [hogere] futures zijn een technisch verhaal. De correctie lijkt ten einde, wat als goed instapmoment wordt gezien", aldus Jan Willem Nijkamp van Fintessa Vermogensbeheer over de positieve opening die in het verschiet ligt.

Hier voegde handelaar Laurens Maartens van NBWM aan toe dat de markt vooralsnog wel terughoudend is, gelet op de oplopende rentes. De Duitse Bund steeg vandaag tot boven de één procent.

Analisten van Rabobank noemden de oplopende grondstofprijzen als aanjager voor de rentes. Vooral olie werd duurder. Een juli-future op een vat West Texas Intermediate steeg 2,5 procent naar 61,67 dollar en een vat Brent olie werd krap 2 procent duurder op 66,11 dollar. Later vanmiddag volgen nog de wekelijkse olievoorraden.
Deze hogere grondstofprijzen boden volgens Rabobank ook ruimte voor een stijging van de euro. De euro/dollar werd verhandeld op 1,1296.

De meeste aandacht was er in de valutamarkten evenwel voor de yen na uitspraken van de Japanse centrale bank. De enorme daling van de Japanse munt is volgens de Bank of Japan wel mooi geweest. De euro/yen daalde woensdag na de uitspraken van voorzitter Haruhiko Kuroda van de centrale bank ruim een procent naar 138,78 en de dollar/yen verloor zelfs zo’n 1,5 procent op 122,94.

Econoom Peter Wuyts van KBC bestempelde de opmerkingen van de Bank of Japan over de yen als een eerste stap naar een "zeer geleidelijke normalisatie van de rente". Hoewel dit een positieve ontwikkeling is, waarschuwde de econoom wel dat dit niet zonder slag of stoot zal gaan.

Donderdag krijgen beleggers nog inzicht in de detailhandelsverkopen en op vrijdag wordt het consumentenvertrouwen bekend gemaakt. Dit zal een indicatie geven van de gemoedstoestand van de Amerikaanse consument.

Slotstanden Wall Street
De Dow Jones index eindigde dinsdag 0,01 procent lager op 17.764,04 punten, terwijl de breder samengestelde S&P500 index 0,04 procent won op 2.080.15 punten. Techbeurs Nasdaq eindigde in het rood, maar wist het verlies te beperken tot 0,2 procent op 5.013,87 punten.

Leren beleggen

Live koersen