Redactie ABM Financial News - Woensdag 3 juni 2015, 18:03 uur

De Europese Centrale Bank voorziet voor dit jaar meer inflatie. Dit bleek woensdag uit de toelichting van voorzitter Mario Draghi op het eerder vandaag genomen rentebesluit.

De komende maanden zal de inflatie volgens Draghi nog laag blijven, maar tegen het einde van het jaar oplopen. De inflatie komt in 2015 naar verwachting van de ECB uit op 0,3 procent in plaats van de eerder gemelde 0 procent. Voor volgend jaar en 2017 blijft de centrale bank mikken op een inflatie van respectievelijk 1,5 en 1,8 procent, grofweg in lijn met de bijna 2 procent die de ECB nastreeft.

De verhoging van de inflatieverwachting voor dit jaar kwam niet als een verrassing. Dinsdag maakte Eurostat bekend dat de inflatie in mei in de eurozone uitkwam op 0,3 procent nadat dit 0 procent was in april. De kerninflatie, dat wil zeggen exclusief energie, voeding, alcohol en tabak kwam in mei zelfs uit op 0,9 procent, na een stand van 0,6 procent in april.

"Een onverwacht sterkte stijging", meende econoom Elwin de Groot van Rabobank dinsdag.

De ECB mikt voor dit jaar nog altijd op een stijging van bruto binnenlands product van de eurozone van 1,5 procent. Volgend jaar voorziet de centrale bank een versnelling naar 1,9 procent en in 2017 zal de groei zelfs oplopen naar 2,0 procent. Dit laatste is wel 0,1 procentpunt minder dan in de vorige raming.

In antwoord op een vraag gaf Draghi aan dat de groei "wat aan momentum verloor" door de economische ontwikkelingen buiten de eurozone en dan met name in opkomende markten. De bankier zei dat hij juist had gerekend op wat meewind.

Opkoopprogramma volgens verwachting
De ECB koopt op dit moment maandelijks voor 60 miljard euro aan voornamelijk staatsobligaties op. Volgens Draghi verloopt dit programma goed. De bedoeling van de centrale bank is om tot september 2016 te blijven opkopen in een tempo van 60 miljard euro per maand, daarin lijkt nog geen verandering gekomen.

"De ECB houdt gewoon vast aan haar plan, en als het nodig schakelt het zelf nog een tandje bij", aldus De Groot.

Griekenland
Conform verwachting kreeg Draghi verschillende vragen over de ontwikkelingen rondom Griekenland. De centraal bankier hield zich evenwel op de vlakte vanwege de lopende onderhandelingen. Wel zei de bankier dat er een "sterk" akkoord moet komen met de Grieken, dat duurzaam en sociaal is.

Vanavond wordt er verder onderhandeld met Athene over een oplossing. Aanstaande vrijdag moeten de Grieken 0,3 miljard euro terugbetalen aan het Internationaal Monetair Fonds en in heel juni moet er 1,6 miljard euro terugvloeien vanuit Griekenland.

Rente onveranderd
Eerder vanmiddag liet de ECB de rentes al ongemoeid. Het besluit betekende dat het belangrijkste rentetarief blijft staan op 0,05 procent. De strafrente en de depositorente liggen op respectievelijk 0,30 procent en 0,20 procent negatief.

De euro/dollar werd woensdag nadrukkelijk hoger verhandeld op 1,252. Verder liepen de rentes op, terwijl de aandelenmarkten een klein deel van hun winsten prijsgaven.

De oplopende rentes volgden volgens De Groot nadat Draghi aangaf dat de markt zal moet wennen aan hogere volatiliteit. "Dat was wel een beetje het startschot voor de forse rentestijging, alhoewel de trend eerder deze dag al was gezet", aldus de marktanalist van Rabobank.

Leren beleggen

Live koersen