Redactie ABM Financial News - Maandag 15 juni 2015, 16:10 uur

Griekse banken kunnen op de steun van de Europese Centrale Bank rekenen, mits ze solvabel zijn en er voldoende onderpand wordt verstrekt. Dit zei voorzitter Mario Draghi van de ECB maandag in Brussel tegenover het Europese Parlement, de parlementariërs daarbij oproepend op vlot tot een oplossing voor het noodlijdende land te komen.

Op dit moment heeft de ECB 118 miljard euro uitstaan bij Griekse banken, meer dan een verdubbeling ten opzichte van eind 2014 en omgerekend ongeveer 66 procent van het Griekse bruto binnenlands product. Geen enkel ander land in de eurozone krijgt zoveel steun van de ECB benadrukte Draghi.

Een besluit over Griekenland, zo merkte Draghi ook op, moet evenwel door de lidstaten worden genomen, en niet door centraal bankiers. Een oplossing moet er volgens de voorzitter van de centrale bank evenwel "erg snel" komen.

De ECB zal daarbij alles doen om de partijen te faciliteren om tot een succesvolle uitkomst te komen, maar stelde ook dat hoewel alle partijen meer zullen moeten doen, de bal toch vooral bij de Grieken ligt om "noodzakelijke stappen" te nemen.

De euro/dollar werd maandag op 1,1241 verhandeld.

Leren beleggen

Live koersen