Redactie ABM Financial News - Woensdag 10 juni 2015, 11:47 uur

Het Damrak noteerde woensdag halverwege de ochtendhandel vrijwel vlak op 474,39 punten in afwachting van richtinggevend nieuws.

"Griekenland blijft nog steeds een probleem", aldus vermogensbeheerder Han Vermeulen van Aberfeld Asset Management.

De Duitse Bund steeg vanochtend tot boven de één procent, terwijl recent nog werd gerekend op een negatieve rente. Analisten van Rabobank noemden de oplopende grondstofprijzen als aanjager van de rentes en daarmee ook van de euro. De euro/dollar werd verhandeld op 1,1320.

Samen met Griekenland zijn de oplopende rentes volgens Rabobank de “grootste boosdoeners” van de verliezen op de aandelenmarkten.

Vermeulen sprak van een "nerveuze markt", die zoekt naar richting. Kijkend naar de beursagenda ziet de vermogensbeheerder voor vandaag echter bar weinig "wezenlijke" punten waarop de markt kan reageren. Donderdag volgen de detailhandelsverkopen in Amerika en op vrijdag het consumentenvertrouwen. Dit zal een indicatie geven van de gemoedstoestand van de Amerikaanse consument.

Stijgers en dalers
Binnen de AEX-index was het aantal stijgers in de minderheid. Vopak nam de leiding met een koerswinst van ruimschoots vier procent nadat UBS het advies voor Vopak verhoogde naar Kopen en het koersdoel daarbij licht opwaarts bijstelde met 0,50 euro naar 53,00 euro. De koersval van Vopak van 11 procent in de afgelopen drie maanden door een afname van contango staat volgens analisten van UBS haaks op de positieve ontwikkelingen rondom Vopak. Zo zijn de omstandigheden voor olie-opslag volgens de marktvorsers nog altijd goed en zijn de neerwaartse risico's voor het tankopslagbedrijf bepekt. Al met al een goed instapmoment, zo concludeerde UBS.

Andere stijgers waren onder meer Randstad en Royal Dutch Shell, die respectievelijk 1,1 en 0,7 procent bijschreven. Daarentegen was Altice hekkensluiter met een verlies van ruim een procent. ASML en Heineken daalden elk 0,7 procent. Ahold leverde 0,4 procent in nadat de Vereniging van Effectenbezitter de grootgrutter uitnodigde om opheldering te geven waarom het concern de fusiebesprekingen met Delhaize met een vertraging van drie dagen in de openbaarheid bracht.

Galapagos, dat 2,2 procent in waarde steeg, liet weten de resultaten van studies naar filgotinib deze zomer te kunnen presenteren. Koploper in de Midkap was evenwel BAM Groep. De bouwer werd 2,3 procent hoger verhandeld.

Daarentegen verloren BE Semiconductor Industries en ASM International respectievelijk 1,2 en 0,7 procent, ondanks dat Besi UBS en LSV Asset Management als substantiële aandeelhouders mocht verwelkomen en Norges Bank het belang in ASMI verhoogde. Air France-KLM werd anderhalf procent goedkoper, net als dinsdag toen de luchtvaartmaatschappij enkele negatieve analistenrapporten te verwerken kreeg.

Onder de kleinere fondsen was Acomo de grootste uitschieter met een verlies van 1,2 procent, terwijl de koers van Ballast Nedam meer dan twee procent opkrabbelde. Gisteren werd de noodlijdende bouwer nog juist 2 procent minder waard.

Leren beleggen

Live koersen