Redactie ABM Financial News - Donderdag 25 juni 2015, 11:54 uur

De Amsterdamse beurs heeft het openingsverlies weggewerkt en noteerde richting het einde van de ochtendhandel 0,1 procent hoger op 492,94 punten. De AMX leverde juist 0,1 procent in.

"De markt wil omhoog en als er iets van positieve geluiden in de markt komen dan staan kopers paraat", aldus vermogensbeheerder André van Eerden van Aberfeld Asset Management.

Marktenspecialist Tom Simonts van KBC Bolero stelde dat momenteel vooral de media van een mug een olifant maken, terwijl de de financiële markten slechts een pas op de plaats maken. "De markt kijkt wel, maar reageert minder extreem. Dit zie je terug in de volatiliteit", aldus Simonts. De marktenspecialist benadrukte dat het een kwestie van wachten is op een definitief besluit over Griekenland.

"Vandaag zal [Alexis] Tsipras weer verder gaan met onderhandelen. Om negen uur begint hij samen met de instituties, om een uur zullen de ministers van financiën het overnemen en om vier uur gaan de regeringsleiders verder", zo beschrijven analisten van Rabobank de dag voor de Griekse premie. Zelfs als er deze dagen een akkoord komt, dan moeten een aantal parlementen dit nog goedkeuren. "Dus gaat het er echt om spannen of de deadline van 30 juni gehaald gaat worden", aldus de bank. Eind juni moet Griekenland 1,5 miljrd euro overmaken aan het Internationaal Monetair Fonds.

Volgens sales trader Gert Berendse van ING pompt de Europese Centrale Bank pompt miljarden in het overeind houden van het Griekse bankenstelsel, waardoor de schuldeisers eveneens een groot belang hebben bij het tot stand komen van een overeenkomst met Athene.

De euro/dollar noteerde op 1,1181.

Stijgers en dalers
Onder de hoofdfondsen deed Boskalis goede zaken met een koerswinst van 1,1 procent nadat het een drietal baggercontracten in Afrika binnenhaalde. Volgens analist Tijs Hollestelle van ING zijn de vooruitzichten voor de baggeractiviteiten van Boskalis stabiel. Er is in de ogen van de marktvorser voldoende vraag om de vloot aan de gang te houden en de marges op peil te houden. KPN was koploper in de AEX met een plus van 2,7 procent.

Verder won Altice ruim twee procent. Het Franse bedrijf is nadat het overnamebod op Bouygues Telecom werd afgewezen volgens Les Echos alweer op zoek naar nieuwe overnamekandidaten. "Mijn team is alweer op zoek naar nieuwe overnames", zo citeerde de Franse krant CEO Patrick Drahi van Altice.

De verliezen waren vanochtend beperkt. OCI was hekkensluiter met een verlies van slechts 0,4 procent. Unilever verloor een tiende van een procent na de aangekondigde overname van het Amerikaanse Dermalogica Skincare. Een overname die volgens Nomura 650 miljoen euro kostte om 240 miljoen dollar aan omzet te verwerven.

In de Midkap ging Wereldhave fors onderuit. Het aandeel leverde krap vier procent in nadat het woensdag nabeurs de overname van negen Nederlandse winkelcentra van Klépierre aangekondigde. Zojuist bleek Wereldhave 257 miljoen euro te hebben opgehaald door 5,25 miljoen nieuwe aandelen uit te geven tegen 49 euro per stuk. Analist Ruud van Maanen van ABN AMRO noemde de overname van de winkelcentra een goede zet. Sectorgenoot Eurocommercial Properties verloor een procent.

Daarentegen was BAM Groep de uitblinker in de Midkap met een koerswinst van drie procent, op afstand gevolgd door Besi met anderhalf procent. BAM is dichtbij een nieuwe bouwopdracht in Birmingham. Omgerekend is er met de opdracht circa 126 miljoen euro gemoeid.

Bij de kleinere fondsen ging Kas Bank, dat meer dan vier procent won, aan kop, terwijl Esperite 1,2 procent rood kleurde.

Leren beleggen

Live koersen