Redactie ABM Financial News - Woensdag 17 juni 2015, 11:55 uur

De Amsterdamse beurs noteerde woensdagochtend vrijwel onveranderd op 475,55 punten in afwachting van het rentebesluit van de Federal Reserve.

"Het is wachten op de Fed", aldus handelaar Frank Bonsee van ABN AMRO. Veel vuurwerk voorziet de handelaar evenwel niet. "Slechts wat voor de hand liggende statements over de economie."

Ook andere economen verwachten niet dat de Fed de rente vandaag zal verhogen, maar kijken wel uit naar hints over wanneer de centrale bank dit wel zal doen. September lijkt de eerste serieuze optie hiervoor. Naast het rentebesluit staan ook de nieuwe economische vooruitzichten en rentevoorspellingen van de centraal bankiers van de Fed op de agenda.

De consumentenprijzen in de eurozone stegen in mei met 0,3 procent na een nulgroei in april. De kerninflatie kwam uit op 0,9 procent, na 0,6 procent in april.

Verder zal de markt gespitst zijn op nieuwe uitspraken over of uit Griekenland. Econoom Nick Kounis van ABN AMRO verwacht dat er voor het einde van de maand een akkoord zal liggen tussen Athene en de schuldeisers, hoewel een Grexit volgens de econoom niet uit te sluiten valt. Indien Griekenland daadwerkelijk de eurozone verlaat dan zullen volgens ABN AMRO staatsobligaties van perifere eurolanden en andere financiële markten van Zuid-Europese landen het zwaar te verduren krijgen. Kounis meent dat deze situatie niet heel lang zal duren, maar wel "aanzienlijke" schade aanricht.

Volgens handelaar Bert van der Pol van Mijn-Effecten liggen de obligatiemarkten er in aanloop naar het rentebesluit van de Fed er relatief rustig bij.

De euro/dollar werd woensdagochtend verhandeld op 1,1273.

Stijgers en dalers
In de AEX bleven de meeste fondsen dicht bij huis. OCI was de grootste stijger met een koerswinst van anderhalf procent. Dinsdag rondde OCI de overname van de Nederlandse producent van bio-methanol BioMCN af en steeg het fonds ook al 3,3 procent. Aegon dikte een half procent aan nadat de verzekeraar aankondigde 16,3 miljoen eigen aandelen te gaan inkopen om verwatering tegen te gaan als gevolg van het uitkeren van stockdividend.

Verder noteerde ArcelorMittal vlak nadat de staalreus besloot 80 miljoen euro te gaan investeren om met behulp van microben uit de diepzee hoogovengassen van een fabriek in Gent om te zetten in biobrandstof.

Hekkensluiter was Altice, dat 1,1 procent goedkoper werd. Andere dalers waren onder meer Ahold en Vopak met elk een verlies van een procent.

In de Midkap was NSI uitblinker nadat het liet weten het belang in het Belgische Bevak Intervest Offices & Warehouses te zullen verkleinen. Het aandeel steeg 2,6 procent. Ook Sligro Food Group en Air France-KLM deden goede zaken met winsten van 1,6 en 1,2 procent. Daarentegen verloor Fagron 1,3 procent en was daarmee de grootste verliezer in de AMX.

Bij de kleinere fondsen moest Esperite 2,3 procent inleveren. Het noodlijdende Ballast Nedam sprokkelde 4,3 procent aan beurswaarde erbij en was daarmee koploper.

Leren beleggen

Live koersen