Redactie ABM Financial News - Maandag 15 juni 2015, 12:12 uur

De Amsterdamse beurs is maandag met een stevig verlies aan de handelsweek begonnen nadat dit weekend geen akkoord werd bereikt tussen Griekenland en de schuldeisers. Tegen het einde van de ochtendhandel noteerde de AEX index een procent lager op 473,19 punten. Ook de omringende beuren leden verliezen van ongeveer een procent.

Volgens vermogensbeheerder Ed Manie van Mijn-Effecten zijn de partijen elkaar genaderd tot een verschil van 2 miljard euro op jaarbasis. "Waar hebben we het over", aldus de marktvorser, die waarschuwde dat de tijd evenwel "serieus begint te dringen" voor een akkoord.

De markt kijkt nu uit naar donderdag als de Eurogroep vergadert en er verder zal worden gewerkt aan een oplossing voor Griekenland. Econoom Joke Mertens sprak van een "beslissend moment", aangezien Athene aan het einde van de maand 1,6 miljard euro moet terugbetalen aan het Internationaal Monetair Fonds en donderdag de laatste vergadering van de ministers van Financiën van de eurozone is voor deze deadline.

"Na de nieuwe vruchteloze poging van gisteren zijn de markten er iets minder gerust in", aldus Mertens.

Analist Tom Muller van Theodoor Gilissen Bankiers rekent evenwel nog altijd op een doorbraak op de valreep, gelet op het gebrek aan alternatieven voor beide partijen, en voorziet vervolgens een korte opluchtingsrally.

De euro/dollar werd maandag verhandeld op 1,1216.

Stijgers en dalers
In de AEX werden vrijwel alle fondsen lager verhandeld. De grootste verliezen kwamen voor rekening van Boskalis en ING Groep met dalingen van circa 2 procent.

Altice ging tegen de stroom in met een dagwinst van 0,6 procent en Heineken werd fractioneel hoger verhandeld. Vopak wist met een koersdaling van 0,3 procent het verlies te beperken. SNS Securities verhoogde het advies voor het tankopslagbedrijf naar Kopen na de koersdaling van de afgelopen maand. Volgens analist Martijn den Drijver zijn de omstandigheden voor Vopak gunstig en onderschat de markt de groeipotentie.

In de AMX was Galapagos de grootste daler met een verlies van 4,9 procent. BE Semiconductor Industries leverde 3,8 procent in. Volgens fondsmanager Corne van Zeijl verlaagde JPMorgan Cazenove het advies voor diverse grote namen in de halfgeleidersector.

Slechts NSI en TomTom koersten hoger. Het vastgoedfonds won 0,3 procent, terwijl de navigatiespecialist 6,3 procent meer waard werd. Een drietal Duitse autofabrikanten heeft mogelijk interesse in TomTom. Analist Den Drijver van SNS Securities noemde het maandag logisch dat de Duitse fabrikanten een alternatief onderzoeken voor HERE. Nokia zette de kaartentak in de etalage en verschillende grote internetbedrijven als Uber en Tencent toonden net als de Duitse fabrikanten interesse.

Bij de kleinere fondsen ging Value8 met een koersdaling van 4,3 procent stevig onderuit. Het fonds kondigde een deelneming in Keesmakers aan en het aandeel noteerde tevens ex-dividend. Ballast Nedam deed het nog een stapje slechter en verloor 4,4 procent aan beurswaarde.

Macintosh Retail Group was het best presterende fonds in de AScX met een koerswinst van 1,9 procent.

Leren beleggen

Live koersen