Redactie ABM Financial News - Donderdag 11 juni 2015, 11:56 uur

De Amsterdamse beurs heeft na een vlakke opening donderdag de weg omhoog gevonden op positieve geluiden over Griekenland. De AEX won rond de klok van elf uur een half procent op 483,95 punten.

"De markt reageert op geruchten van het schikken van Duitsland", aldus marktenspecialist Tom Simonts van KBC Bolero. Ook econoom Paul Donovan van UBS noemde de geruchten over een flexibelere opstelling van de Duitsers in de onderhandelingen met Athene als aanleiding voor het sentiment op de aandelenmarkten.

Simonts benadrukte dat de volumes vandaag laag zijn, maar de volatiliteit hoog. "Een gevaarlijke combinatie", zo waarschwude de Belgische marktenspecialist.

Voor vandaag kijkt de markt volgens Donovan vooral nog uit naar de Amerikaanse detailhandelsverkopen. Vanwege de Amerikaanse vrees voor een renteverhoging, die afgelopen vrijdag werd aangewakkerd na de publicatie van een sterk banenrapport is er extra aandacht voor de ontwikkeling in de detailhandel. Vorige maand bleken de detailhandelsverkopen in april een pas op de plaats te hebben gemaakt, terwijl was gerekend op een stijging van 0,2 procent.

De euro/dollar werd donderdag een half procent lager verhandeld op 1,1256.

Stijgers en dalers
In de AEX waren de stijgers in de meerderheid. ASML won 1,6 procent op 98,38 euro na een koersdoelverhoging door Rabobank naar 115,00 euro. Volgens de analisten zijn de groeivooruitzichten voor de Veldhovense toeleverancier van de halfgeleiderindustrie op de lange termijn sterk. Koploper onder de hoofdfondsen was evenwel Delta Lloyd met een koerswinst van 1,8 procent. Sectorgenoot Aegon leverde daarentegen juist 1,6 procent in. Ook zwaargewicht ArcelorMittal drukte de winst van de hoofdindex met een verlies van 0,8 procent.

In een vlakke Midkap viel TomTom op met een koersdaling van 2,5 procent. Rabobank trok het koopadvies op de navigatiespecialist in nadat Apple aangaf zelf te gaan werken aan een kaartendatabase. Daarmee dreigt TomTom een klant te verliezen, aldus de bank, en lijkt er ook weinig reden meer voor de Amerikanen om de Nederlandse navigatiespecialist over te nemen. SNS Securities noemde de plannen van Apple slecht een beperkte bedreiging voor TomTom.

Verder verloor BinckBank bijna een procent nadat de Vereniging van Effectenbezitters en Vermogensmonitor de handen ineen sloegen om beleggers die menen door Alex Vermogensbank te zijn gedupeerd, te helpen. BinckBank zal hiervan evenwel weinig financiële schade van ondervinden volgens analist Matthias de Wit van KBC Securities.

Het volatiele Imtech nam de leiding in de AMX met een koerswinst van ruimschoots twee procent. ASMI leek in het kielzog van ASML mee te gaan en schreef 1,8 procent aan koerswaarde bij.

Bij de kleinere fondsen vielen Nedap en Ballast Nedam op. Beide fondsen werden meer dan drie procent hoger verhandeld.

Leren beleggen

Live koersen