Redactie ABM Financial News - Maandag 22 juni 2015, 12:02 uur

De Europese beurzen zijn maandag positief aan de week begonnen en vertrouwen op een goede afloop van de Griekse kwestie. De Amsterdamse beurs noteerde rond lunchtijd 2,8 procent hoger 488,97 punten.

De beurshandel staat vandaag in het teken van Griekenland. Onder meer de eurogroep komt vanmiddag bijeen en vanavond is er een eurotop in een poging een oplossing te vinden. Diverse politici lieten zich vandaag al positief uit over de kansen op een akkoord tussen Athene en de geldschieters.

Stafchef Martin Selmayr van voorzitter Jean-Claude Juncker van de Europese Commissie noemde op zijn twitter het Griekse voorstel een goede basis om tot een oplossing te komen, hoewel het een zware bevalling is. Ook eurocommissaris Pierre Moscovici liet zich op zijn twitter positief uit over het Griekse voorstel. "Ik geloof in een akkoord", aldus Moscovici.

Volgens analist Tom Muller van Theodoor Gilissen Bankiers rekent de markt op een akkoord en zullen, indien dit er ook daadwerkelijk komt, de koersen nog verder stijgen. De marktvorser houdt daarbij de 500 punten voor de AEX in het oog.

De euro/dollar werd verhandeld op 1,1361. Een duidelijk signaal volgens Muller dat de valutamarkten geen dramatische afloop hebben ingeprijsd.

Stijgers en dalers
In de AEX noteerden alle fondsen hoger. Koploper was Altice met een koerswinst van 21,2 procent nadat het aankondigde een overnamebod te hebben uitgebracht via dochterbedrijf Numericable-SFR op Bouygues Telecom. Hoe hoog het bod is, dat maakte Altice niet bekend, maar dit zal vermoedelijk rond de 10 miljard euro zijn. Analisten reageerden positief op de overname. De kans dat de Franse toezichthouder, hoewel er bezwaren zullen zijn, de deal afschiet wordt relatief klein geacht. KPN steeg maandag 3,9 procent en ING Groep 3,5 procent.

In de AMX noteerden alle fondsen in het groen, met uitzondering van Fugro. De bodemonderzoeker leverde 0,3 procent in na een negatief analistenrapport van Rabobank. Volgens de analisten van de bank zit Fugro in zwaar weer en zal het herstel de nodige tijd kosten. Koplopers in de Midkap waren BAM Groep en Galapagos met koerswinsten van 5,5 en 4,2 procent.

Bij de kleinere fondsen ook overwegend groen op de borden. Aan de leiding gingen Acomo en Heijmans met dagwinsten van ruim 4 procent. Esperite was een opvallende daler met een verlies van 1,2 procent.

Leren beleggen

Live koersen