Redactie ABM Financial News - Dinsdag 16 juni 2015, 12:06 uur

De Amsterdamse beurzen staan dinsdag stevig in het rood vanwege aanhoudende zorgen omtrent Griekenland.

De AEX noteerde 1,0 procent lager op 467,95 punten, terwijl de AMX een verlies van 1,2 procent liet optekenen. De afgelopen twee handelsdagen gaf de Amsterdamse hoofdindex al ruim drie procent aan waarde prijs.

"De lijn van gisteren en eerdere dagen wordt doorgezet", aldus Maurice Mureau van Merit Capital. De beleggingsadviseur zag de beurzen "over een breed front" dalen en sprak van een negatief sentiment.

Beleggers richten zich na het stuklopen van de onderhandelingen met Griekenland dit weekend vooral op donderdag, als de Eurogroep bijeenkomt. Marktkenners benadrukken dat dan een overeenkomst moet worden gesloten om nog voor het eind van deze maand goedkeuring te krijgen door nationale parlementen. Griekenland moet eind juni 1,6 miljard euro terugbetalen aan het Internationaal Monetair Fonds.

"Als het achter de rug is wordt er een herstel verwacht", zo voorziet Mureau als onzekerheid omtrent de toekomst van Griekenland is weggenomen. "Als Griekenland er inderdaad uit gaat [uit de eurozone], dan is dit een krachtig signaal van eurolanden dat ze niet over zich heen laten lopen", aldus de beleggingsadviseur van Merit Capital.

Mureau constateerde dat de euro/dollar "verdacht goed" blijft liggen. Het muntpaar noteerde dinsdag 0,3 procent lager op 1,1252.

Naast Griekenland stonden ook cijfers uit Duitsland op de agenda. De Duitse consumentenprijzen stegen in mei conform verwachting op jaarbasis met 0,7 procent en de ZEW index voor het vertrouwen in de Duitse economie in de komende zes maanden nam volgens Mureau "best fors" af van een stand van 41,9 in mei naar 31,5 deze maand.

Stijgers en dalers
In de AEX noteerden slechts twee van de hoofdfondsen in het groen. Aegon won 0,3 procent en Gemalto koerste een krappe 0,1 procent hoger. ArcelorMittal en KPN noteerden daarentegen stevig in het rood met koersverliezen van krap twee procent. Het grootste verlies kwam evenwel op conto van Altice met 4,0 procent. Topman Patrick Drahi van de Franse kabelaar neemt 99.985 aandelen over van Patrice Giame, een manager werkzaam bij Altice.

In de Midkap steeg Brunel International 0,2 procent zonder directe aanleiding, terwijl ook Imtech, IMCD, Corbion en Fagron nipt in het groen koersten.

Air France-KLM was met een verlies van 4,2 procent de grootste daler. De luchtvaartmaatschappij wil voor het einde van september de onderhandelingen met de vakbonden hebben afgerond over een versnelling van het reorganisatieplan Perform 2020 en start een rechtszaak tegen de Franse pilotenvakbond. Dit laatste vergroot volgens analisten van Nomura de kans op een nieuwe kostbare pilotenstaking.

In de AScX waren er negatieve hoofdrollen voor Neways, Stern Groep en Wessanen met verliezen van circa 2,5 procent. Kendrion en Esperite waren de grootste stijger met elk een koerswinst van 0,7 procent.

Het lokaal genoteerde investeringsbedrijf Kardan steeg 5,5 procent nadat een definitief akkoord met obligatiehouders over aanpassingen van de leningovereenkomst werd bereikt. Kardan en de schuldeisers kwamen onder meer overeen dat terugbetalingen worden uitgesteld met twee jaar.

Accsys Technologies verloor 7,6 procent ondanks een 38 procent hogere omzet van 46,1 miljoen euro in het afgelopen gebroken boekjaar. Er restte voor de Britse producent van verduurzaamd hout evenwel nog een verlies voor belastingen van 7,7 miljoen euro tegenover een negatief resultaat van 8,2 miljoen euro een jaar eerder.

Leren beleggen

Live koersen