Redactie ABM Financial News - Dinsdag 30 juni 2015, 12:06 uur

De Amsterdamse beurs heeft in de loop van de ochtendhandel forse verliezen weggewerkt en noteerde rond het middaguur 0,3 procent in het groen op 478,51 punten en ook de AMX kon rekenen op een winst van 0,3 procent.

Christopher Ho van Mint Tower Capital sprak van een herstel na stevige verliezen op maandag. Volgens de portefeuillemanager zal het verdere verloop van de koersen afhangen van de bereidheid onder politici om verder te praten met het financieel noodlijdende Griekenland.

"Het gerucht is dat Griekenland akkoord zal gaan met het laatste bod van voorzitter Jean-Claude Juncker van de Europese Commissie," aldus Ho. "Griekse media meldden dit, dus het blijft de vraag of deze geruchten betrouwbaar zijn."

Het muntpaar euro/dollar noteerde 0,4 procent lager op 1,1193. Een augustus-future op een vat West Texas Intermediate steeg 0,7 procent in prijs naar 58,73 dollar. Een vat Brent olie werd 1,3 procent hoger verhandeld op 62,85 dollar.

Beleggers kregen verder voorlopige ramingen van Eurostat te verwerken. In juni steeg het consumentenprijspeil met 0,2 procent, tegenover een stijging in mei van 0,3 procent. De werkeloosheid in de eurozone bleef in mei gelijk aan een maand eerder met 11,1 procent. In mei vorig jaar bedroeg de werkloosheid nog 11,6 procent.

Later vandaag krijgen beleggers in de Verenigde Staten nog inzicht in de Case Shiller huizenprijzen en het consumentenvertrouwen.

Stijgers en dalers
Onder de hoofdfondsen noteerden 13 van de 25 aandelen in het groen, aangevoerd door ING Groep met 1,7 procent. Bank of America Merrill Lynch verhoogde het advies voor de financial van Neutraal naar Kopen met een koersdoel van 16,00 euro, vanwege onder meer een "aantrekkelijke" koerspotentie.

Vopak schreef 1,2 procent bij nadat Deutsche Bank het koersdoel voor het tankopslagbedrijf opwaarts bijstelde van 47,50 naar 48,50 euro met een ongewijzigd Houden advies. De analisten verwachten dat de positieve factoren uit het eerste kwartaal ook in het tweede kwartaal aanhielden.

Boskalis steeg 0,8 procent, nadat de maritieme dienstverlener dinsdag twee opdrachten binnenhaalde waaronder het uitbreiden van het toegangskanaal naar de haven van Portsmouth in het Verenigd Koninkrijk. Met de baggeropdracht, die acht maanden in beslag zal nemen en zal starten in de tweede helft van dit jaar, is circa 35 miljoen euro gemoeid. Boskalis sleepte verder met VolkerWessels een opdracht binnen voor het Veja Mate windmolenpark in de Duitse Noordzee met een totale opdrachtsom van circa 500 miljoen euro, waarvan de helft voor rekening van Boskalis komt en de andere helft voor VolkerWessels.

ArcelorMittal en Royal Dutch Shell droegen zonder directe aanleiding de rode lantaarn met verliezen van 1,1 procent.

In de Midkap blonk TomTom uit met een koerswinst van 5,6 procent. Vooraanstaande Amerikaanse technologiesites meldden maandag dat Uber navigatietechnologie van Microsoft zou hebben overgenomen. BAM Groep schreef 3,7 procent bij na het sluiten van een raamovereenkomst met Rijkswaterstaat voor de realisatie van een glasvezelinfrastructuur op circa vijftig locaties langs primaire vaarwegen in Nederland.

Fagron noteerde 0,5 procent in het groen, nadat de specialist in magistrale bereidingen voorbeurs bekendmaakte dat het 224.133 nieuwe aandelen heeft uitgegeven met een waarde van 10 miljoen dollar om de overname van AnazaoHealth te financieren. De aandelenuitgifte zal volgens analisten van ING weinig effect hebben op de aandelenprijs. Enerzijds is er sprake van een verwatering van slechts 0,7 procent, aldus de analisten, en anderzijds presteerde de koers van Fagron in de afgelopen dagen al relatief slecht.

Onder de kleine fondsen ging Esperite met 3,6 procent aan kop, gevolgd door Heijmans met 2,0 procent en Telegraaf Media Groep met 1,6 procent. Nieuwkomer Brunel International tekende voor het grootste verlies met een min van 0,9 procent.

Leren beleggen

Live koersen