Redactie ABM Financial News - Vrijdag 19 juni 2015, 11:56 uur

De Amsterdamse beurs noteerde vrijdag tegen het einde van de ochtendhandel in de plus op 1,3 punten op 479,31. Net als de omringende beurzen lijkt het Damrak zich over de zorgelijke situatie in Griekenland heen te zetten.

De Europese Centrale Bank heeft vandaag wee opties, aldus marktanalisten bij Rabobank. "De ECB kan ervoor kiezen om het ELA[-plafond] opnieuw te verhogen. Ze kan er echter ook voor kiezen om dit niet te doen, waardoor [Griekse] banken maandag waarschijnlijk dicht zullen moeten blijven in afwachting van het overleg maandag." Maandagavond is er euro-top gepland door EU-president Donald Tusk.

Volgens de marktvorsers is het de vraag hoe lang Griekse banken het nog kunnen volhouden zonder een akkoord tussen Athene en de schuldeisers, nu Grieken in hoog tempo geld van de banken halen. "Als de vlucht van geld aanhoudt kunnen er zelfs kapitaalbeperkingen worden opgelegd, die een eventuele bank-run zouden kunnen tegengaan."

De euro/dollar daalde vrijdag naar 1,1317.

Voor vanmiddag is de agenda vrijwel leeg. Wel is het optie-expiratie op het Damrak.

Stijgers en dalers
In de AEX noteerden de meeste fondsen in het groen. OCI begon de week goed, maar staat sinds donderdag onder druk. Het fonds verliest vandaag nog eens 0,2 procent. Altice noteerde een kleine winst 0,3 procent op 114,95 euro. Kepler Cheuvreux zette de Franse kabelaar op de verkooplijst, maar verhoogde wel het koersdoel naar 95,00 euro vanwege onder meer een hogere margeverwachting voor dochterbedrijf Numericable-SFR en de overname van het Amerikaanse Suddenlink.

De Nederlandse uitzenders doen het rond het middaguur juist goed, nadat ING zich positief uitliet over de uitzendsector en de koersdoelen voor Randstad, USG People en Brunel International naar boven bijstelde. Randstad, dat tevens aan de favorietenlijst van ING werd toegevoegd, was vrijdagochtend dan ook een van de koplopers in de AEX met een winst van 1,7 procent. Boskalis, ING en indexzwaargewicht Unilever deden het nog iets beter met winsten oplopen van krap 2 tot zelfs ruim 2,5 procent.

In de Midkap deed USG People goede zaken met een plus van 3,9 procent en Brunel International kon 1,4 procent aan beurswaarde bijschrijven. Grootste stijger in de AMX was echter BE Semiconductor Industries met 5,4 procent. Donderdag praatte het fonds analisten bij. Kepler Cheuvreux stelde na afloop dat Besi goed is gepositioneerd om marktaandeel te winnen. Evenwel is de groei van de eindmarkten van de toeleverancier van de halfgeleiderindustrie tot stilstand gekomen en zijn er risico's voor een verlaging van de consensus, aldus analisten van Kepler Cheuvreux.

Bij de kleinere fondsen was Macintosh Retail Group met kop en schouders de sterkste stijger. Het Financiele Dagblad meldde op basis van bronnen dat de Amerikaanse investeringsmaatschappij Gordon Brothers Group serieuze belangstelling heeft getoond voor de overname van te koop staande onderdelen van Macintosh. Het aandeel won maar liefst 19 procent bij de opening van de beurs. De koerswinst is rond het middaguur iets afgezwakt naar een plus van 15,9 procent. Het noodlijdende Ballast Nedam noteerde een verlies van 1,4 procent.

Leren beleggen

Live koersen