Redactie ABM Financial News - Vrijdag 26 juni 2015, 11:50 uur

De Europese beurzen kleurden vrijdag licht in het rood, nu een akkoord met Griekenland nog altijd uitblijft. De AEX verloor 0,46 procent, terwijl AMX het niet veel beter deed met een daling van 0,39 procent.

De Europese obligatiemarkten reageerden donderdag mat op het mislukken van de onderhandelingen tussen de schuldeisers en Athene en analisten van KBC verwachten voor vandaag "een soortgelijke ontwikkeling" op de markten.

De Eurogroep komt zaterdag weer bijeen om verder te praten met de Grieken, die zo tijd krijgen om met het thuisfront te overleggen.

Econoom Paul Donovan van UBS stelde met enig sarcasme dat een Europese crisis geen echte crisis is als er niet in het weekend vergaderd is. Tot de bijeenkomst van zaterdag is het volgens Donovan simpelweg een kwestie van afwachten.

De euro/dollar werd vrijdag op 1,1206 verhandeld.

Stijgers en dalers
In de AEX noteerden bijna alle fondsen in het rood. ASML Holding en Royal Dutch Shell kampten met de grootste verliezen en daalden respectievelijk 1,8 procent en 1,3 procent. UBS verkleinde het belang in ASML van 3,07 naar 2,68 procent, terwijl BlackRock het belang juist verhoogde van 2,90 naar 4,22 procent.

Altice wist met een koersverhoging van 1,5 procent beleggers daarentegen positief te stemmen door een de aanpassing van de bedrijfsstructuur voor te stellen. Altice S.A. gaat op in het nieuw te vormen Altice N.V, dat een notering krijgt op Euronext Amsterdam. Tegelijk met de aanpassing van de structuur voert Altice ook een aandelensplitsing door. Aandeelhouders ontvangen voor elk aandeel Altice dat zij bezitten drie nieuwe gewone aandelen met één stemrecht per aandeel en één aandeel B met 25 stemrechten. Volgens analist Emmanuel Carlier van ING wil oprichter Patrick Drahi, die "bijna al zijn vermogen" in Altice heeft zitten, de controle over het bedrijf behouden door een vergelijkbare structuur als de Amerikaanse sectorgenoot Liberty Global, eigenaar van onder meer Ziggo, op te zetten.

Ahold steeg vrijdagochtend met bijna twee procent. Zowel DeltaFort Beleggingen als Norges Bank vergrootte het belang in Ahold. Theodoor Gilissen Bankiers paste het koersdoel voor Ahold daarnaast aan van 15,00 naar 18,00 euro. De koersdoelverhoging verklaarde analist Joost van Beek door de verwachte synergievoordelen uit de "krachtenbundeling" met het Belgische Delhaize. Ondanks de koersdoelverhoging bleef het advies Niet Aanbevolen.

Ook in de AMX noteerden de meeste fondsen in het rood. Fugro verloor met 1,8 procent het sterkst van alle fondsen in de Midkap, terwijl sectorgenoot SBM Offshore anderhalf procent inleverde. BinckBank en IMCD waren de koplopers in de AMX met koerswinsten van circa 1,5 procent.

Bij de kleinere fondsen ging Ordina onderuit. Het fonds moest 5,6 procent inleveren nadat het voorbeurs extra kostenbesparingen aankondigde om omzetdruk op te vangen. Analist Marc Zwartsenburg van ING sprak van "teleurstellend" nieuws. Niet alleen staat de omzet uit de publieke sector onder druk, maar de kostenbesparingen nemen ook een deel van het toekomstige groeipotentieel van Ordina weg, aldus de marktvorser.

Leren beleggen

Live koersen