Redactie ABM Financial News - Maandag 29 juni 2015, 12:07 uur

De Europese beurzen wisten in de loop van de ochtendhandel de openingsverliezen deels weg te werken. De AEX handelde rond de klok van twaalf uur 2,7 procent lager op 481,22 punten. De hoofdindex opende echter op 474,50 punten en de futures wezen voor opening zelfs op een nog lagere start van de handel.

"De beurzen reageren voorspelbaar, geheel in lijn der verwachting," aldus marktenspecialist Tom Simonts van KBC Bolero. De situatie op de beurzen lijkt daarmee volgens de marktkenner redelijk onder controle.

"Van een implosie van paniek is geen sprake," zei Simonts. De marktenspecialist verwacht dat er aankomende week alsnog optimisme komt in aanloop naar het referendum op 5 juli. In het referendum worden de voorstellen van de schuldeisers voorgelegd aan de Griekse bevolking. "De polls wijzen op een 'ja-stem' voor Europa en dat Tsipras moet terugtreden. Dat kan een verdere koersdaling aankomende week tegengaan," zo verwacht Simonts. "Maar dat zal ook een beetje afhankelijk zijn van de nieuwsberichten. De hoop is gericht op volgend weekend."

De reactie op de obligatie- en valutamarkten viel volgens marktanalist Emile Cardon van Rabobank maandag erg mee. Evenals Simonts ziet ook Cardon nog een goede kans op een deal tussen Athene en de schuldeisers.

De euro/dollar werd maandag op 1,1098 verhandeld, nadat de koers zelfs kortstondig onder de 1,1000 schoot.

Stijgers en dalers
Grote dalers in de AEX waren Akzo Nobel, Altice en ASML met koersdalingen van meer dan drie procent. De koers van ING Groep liet een daling van 3,33 procent zien. Ook andere Europese banken behoorden tot de grootste dalers vanwege de zorgen om Griekenland. Fondsmanager Corne van Zeijl van Actiam wees er op dat de banken hun blootstelling aan Griekenland vrijwel volledig hebben afgebouwd. Nog slechts 0,2 procent van de gezamenlijke balans van de banken heeft betrekking op Griekenland. ING-DiBa liet dit weekend weten dat het niet van plan is de consumentenbank Postbank van Detusche Bank over te nemen. Een dergelijk overname zou volgens topman Roland Boekhout van ING-DiBa "niet logisch" zijn, wijzend op de relatief lage kosten die ING-DiBa maakt in het binnenhalen van nieuwe klanten.

Het verlies van het aandeel TNT Express, waarop een bod ligt van FedEx, bleef met min 0,44 procent als een van de weinige fondsen onder een daling van 1 procent.

In de AMX moest Air France-KLM het met een koersdaling van bijna drie procent doen. In de Franse krant La Tribune verscheen een bericht dat de luchtvaartmaatschappij zou overwegen om te snijden in het aanbod van lange afstandsvluchten als onderhandelingen over het verhogen van de productiviteit spaak lopen. In juli moet "plan B" voorgelegd worden aan de top van de Frans-Nederlandse luchtvaartmaatschappij. Vooral lange afstandsroutes zouden het ontgelden. De Franse krant Le Monde sprak vorige week van 3.300 banen op de tocht zouden staan bij Air France, een bericht dat de Franse maatschappij evenwel ontkende.

Volgens Simonts hebben luchtvaartmaatschappijen daarnaast te kampen met het effect van de aanslag in Tunesië.

Aperam liet in de AMX de grootste koersdaling zien met 4,31 procent. Fagron ging als enige fonds in de Midkap de groene cijfers in met een winst van ruim een procent. Volgens Simonts was dit te danken aan diverse Belgische media die het aandeel Fagron noemden als favoriet voor het komende jaar. Danny Reweghs, directeur analyse en strategie van de Belgische beurswebsite MoneyTalk, sprak bijvoorbeeld van een "stevig groeiprofiel" voor Fagron. "We geloven in het verder groeiverhaal van Fagron en zien dan ook nog het nodige koerspotentieel," aldus Reweghs.

Onder de kleinere fondsen viel DPA Group op. Het fonds kon als enige in de AScX een winst noteren van 0,39 procent.

Grontmij bleef in het rood met een koersverlies van bijna een procent, ondanks dat het advies- en ingenieursbureau maandag een opdracht kreeg van Helsingør Utilities voor de ombouw van een energiecentrale. De Helsingør centrale draait nu nog op aardgas, maar moet in de toekomst overstappen naar biomassa om zo de uitstoot van CO2 te verminderen. Grontmij wordt verantwoordelijk voor het totale projectmanagement, waaronder ook de veiligheidsaspecten en het ontwerp van alle mechanische en elektrische installaties.

Ook ICT Automatisering kon niet in de groene cijfers komen, na het nieuws dat de onderneming overeenstemming bereikte over de acquisitie van de Nederlandse systeemintegrator Raster Holding. Volgens analist Johan van den Hooven van SNS Securities versterkt de overname de positie van ICT Automatisering en zal de acquisitie circa 6 procent bijdragen aan de omzet van de koper. "De overname past bij de 'buy and build' strategie van ICT Automatisering", aldus Van den Hooven, die er op wees dat dit de tweede overname van ICT Automatisering is in de afgelopen 12 maanden. "We verwachten dat de autonome omzetgroei [van ICT] verder verbetert in de komende jaren, aangejaagd door een verbeterend economisch klimaat en stijgende marges."

Leren beleggen

Live koersen