Redactie ABM Financial News - Woensdag 24 juni 2015, 12:10 uur

Ahold hoger na fusie. Altice onderuit na afwijzen overnamebod.

De Amsterdamse beurs noteerde woensdag licht hoger op krap 495 punten, terwijl de AMX juist wat inleverde.

"We zien vandaag rust in een woelige week", aldus handelaar Frank Bonsee van ABN AMRO. De markt is volgens Bonsee in afwachting van nieuwe impulsen.

De markt kijkt vooral uit naar de vergadering van de Eurogroep vanavond over Griekenland. EU-president Donald Tusk wil donderdagochtend de resultaten van deze vergadering presenteren. De afgelopen dagen sorteerde de markt al stevig voor op een akkoord tussen Athene en de schuldeisers.

Of het ook daadwerkelijk tot een akkoord komt, dat is nog afwachten. "De twijfel neemt enigszins toe nu de Griekse plannen ook nog door het parlement zelf moeten worden goedgekeurd", aldus marktanalisten van Rabobank.

Verder noemde Rabobank de daling van het ondernemersvertrouwen, de Ifo-index daalde van 108,5 in mei naar 107,4 in juni, "een klein smetje na de goede data van dinsdag". Dinsdag wees de inkoopmanagersindex op een groeiversnelling in de eurozone.

Positief voor Nederland was dat de economie in het eerste kwartaal harder groeide dan voorzien. In plaats van met 0,4 procent, steeg het bruto binnenlands product met 0,6 procent. De opwaartse bijstelling was vooral te danken aan hogere investeringen in vaste activa en de consumptie door huishoudens.

De euro/dollar noteerde woensdag op 1,1234.

Voor vanmiddag staan in Amerika onder meer de economische groei, de olievoorraden en de hypotheekaanvragen op de rol.

Stijgers en dalers
In de AEX was Ahold de sterkste stijger met een koerswinst van anderhalf procent, nadat het de fusie met het Belgische Delhaize aankondigde. Verschillende analisten lieten zich vanwege de fusie al positief uit over Ahold, dat enkele advies- en koersdoelverhogingen kreeg. Volgens analist Alan Vandenberghe van KBC Securities is een nieuwe retailgigant geboren. In tegenstelling tot Ahold leverde het aandeel Delhaize bijna 3 procent in op 85,60 euro. Volgens Vandenberghe vanwege teleurstelling onder beleggers, omdat de fusie neerkomt op een waardering voor Delhaize van 90 euro per aandeel.

Zwaargewicht ArcelorMittal deed in de AEX eveneens goede zaken met een plus van ruim anderhalf procent. De staalreus liet weten dat het meewerkt aan de bouw van een nieuwe brug in Polen. ArcelorMittal levert het staal aan bouwer Bilfinger. Het project startte afgelopen zomer al en moet in september afgerond zijn. Royal Dutch Shell nam de leiding in de hoofdindex met een koerswinst van twee procent nadat Deutsche Bank het advies voor de oliereus verhoogde naar Kopen. De analisten lieten zich optimistisch uit over de oliereus en wezen op het dividendrendement van 6,3 procent.

Daarentegen werd Altice fors lager gezet door beleggers nadat Bouygues het bod van de Franse kabelaar op Bouygues Telecom afwees. Altice leverde 6,2 procent aan beurswaarde in. De door Bouygues gegeven redenen om het bod van Altice af te wijzen, zijn "niet erg overtuigend", zo stelde analist Emmanuel Carlier van ING woensdag. De marktvorser verwacht dat Altice nog niet opgeeft en zal proberen Bouygues te overtuigen van de overname.

In de Midkap waren de uitslagen minder groot met Fagron, dat 1,6 procent aan waarde bijschreef, als sterkste stijger en Galapagos met een verlies van twee procent als hekkensluiter. IMCD werd 0,8 procent goedkoper. De onderneming in specialistische chemicaliën en voedselingrediënten rondde de overname van de Amerikaanse branchegenoot MF Cachat vandaag af.

Bij de kleinere fondsen reageerden beleggers mat op de update over het eerste kwartaal en de outlook voor het lopende boekjaar van Lucas Bols. Het aandeel dikte een half procent aan. KasBank ging aan kop en steeg ruim 2,6 procent in waarde, terwijl het noodlijdende Ballast Nedam krap 3,3 procent rood kleurde.

Leren beleggen

Live koersen