Redactie ABM Financial News - Vrijdag 12 juni 2015, 11:47 uur

Het Damrak kleurde vrijdagochtend rood. de AEX verloor een half procent op 482,30 punten.

"In zo'n rumoerige markt bouwen beleggers hun positief af in aanloop naar het weekend", aldus Laurens Maartens van NBWM, doelend op de onzekerheid rondom Griekenland.

Donderdag gaven de aandelenmarkten tegen het einde van de handelsdag een deel van de opgebouwde winsten prijs nadat het Internationaal Monetair Fonds stelde dat er te weinig vooruitgang werd geboekt in de onderhandelingen met Athene en het onderhandelingsteam daarop terugtrok uit Brussel.

Sales trader Gert Berendse van ING verwacht dat de aandelenmarkten tot de de bijeenkomst van de Eurogroep op 18 juni leven "tussen Griekse hoop en vrees". Het stilleggen van de onderhandelingen door het IMF lijken dan ook niet definitief. In een toelichting stelde woordvoerder Gerry Rice dat het IMF nooit de onderhandelingstafel verlaat en altijd openstaat voor discussie. Wel voegde de zegsman daaraan toe dat de bal nu vooral bij de Grieken ligt.

Berendse is positief gestemd dat het uiteindelijk tot een akkoord komt tussen Griekenland en de schuldeisers. "Niemand wil het op zijn CV hebben dat hij medeverantwoordelijk is voor een Grexit", aldus de marktvorser van ING.

De euro/dollar noteerde vrijdagochtend lager op 1,1207.

De beursagenda voor vandaag is vrijwel leeg. In Europa staat nog de industriële productie op de rol en uit Amerika komen de producentenprijzen en het consumentenvertrouwen.

Stijgers en dalers
Binnen de hoofdindex noteerden slechts 6 van de 25 fondsen hoger. Gemalto ging aan kop met een koerswinst van 0,5 procent. TNT Express en KPN dikten elk 0,4 procent aan.

Philips werd 1,3 procent goedkoper nadat dochterbedrijf Respironics aangekondigde een recente waarschuwing van sectorgenoot ResMed over veiligheidsproblemen bij een beademingsapparaat te onderzoeken. Philips biedt een soortgelijk product aan.

Delta Lloyd was evenwel de grootste daler met een verlies van 2,3 procent. Fondsmanager Corne van Zeijl van Actiam merkte op dat het fonds donderdag nog zonder verklaring fors hoger noteerde. Daarmee lijkt de daling vandaag een technische reactie, aldus de fondsmanager. Andere dalers waren Aegon en OCI, die elk 0,9 procent inleverden.

In de Midkap hield ook een select groepje het hoofd boven water. BinckBank nam de leiding met een koerswinst van twee procent, gevold door Fugro en BAM, die respectievelijk 1,7 en 1,0 procent terrein wonnen. Hekkensluiter was Galapagos, dat iets meer dan anderhalf procent verloor. Ook Besi behoorde tot de grootste dalers. PostNL noteerde vlak. De pakketbezorger zal volgens Volkskrant zelfstandige pakketbezorgers een aanbod te willen doen om in dienst te treden bij het postbedrijf na felle kritiek op de schijnzelfstandigheid van de bezorgers.Volgens analist Marc Zwartsenburg van ING heeft het vast in dienst nemen slechts beperkte financiële gevolgen voor PostNL.

Bij de kleinere fondsen droeg Macintosh Retail Group de rode lantaarn met een verlies van 3,5 procent. Ballast Nedam steeg bijna een procent nadat de bouwer donderdag al ruim 8 procent meer waard werd.

Leren beleggen

Live koersen