Redactie ABM Financial News - Woensdag 3 juni 2015, 11:52 uur

De Amsterdamse beurs noteerde woensdag halverwege de ochtend licht hoger in afwachting van het rentebesluit van de Europese Centrale Bank. De AEX dikte 0,3 procent aan op 487,81 punten.

"De inkoopmanagersindexen [voor de dienstensector] waren op zich goed vanochtend, maar er zijn twee thema's die het sentiment beheersen vandaag en dat zijn Draghi en Griekenland", aldus econoom Aline Schuiling van ABN AMRO.

Schuiling was met name te spreken over de aantrekkende groei in Frankrijk nadat het land aanvankelijk achterbleef op de rest van Europa. De inkoopmanagersindex voor de Franse dienstensector steeg naar 52,8 in mei, de hoogste stand in drie maanden tijd.

Daarentegen vertraagde de groei zowel in Duitsland als in de eurozone. Hierbij moet volgens de econoom van ABN AMRO wel worden benadrukt dat beide inkoopmanagersindexen nog steeds op een relatief hoog niveau staan.

Naast dat de onzekerheid over Griekenland de markt nog steeds in haar macht houdt, zullen beleggers volgens Schuiling ook scherp letten op de woorden van Mario Draghi vanmiddag.

Schuiling rekent er op dat voorzitter Mario Draghi van de ECB zich vanmiddag "dovish" zal uitlaten over de toekomst. Daarbij kijkt de markt ook uit naar de nieuwe ramingen van de centrale bank voor de economie en de inflatie. Econoom Mathias van der Jeugt van KBC noemde een opwaartse herziening van de inflatieverwachtingen voor 2015 waarschijnlijk. Van der Jeugt benadrukte echter ook dat de vooruitzichten voor 2016 en 2017 belangrijker zijn en daar rekent de econoom niet op herzieningen.

De euro/dollar werd op 1,1133 verhandeld.

Stijgers en dalers
Onder de hoofdfondsen was Ahold de uitblinker met een koerswinst van ruim drie procent procent. De koers van de grootgrutter werd gedreven door berichtgeving in de media dat het nog deze maand tot een akkoord kom met het Belgische Delhaize over een fusie, die honderden miljoenen euro's aan synergievoordelen moet opleveren. Analisten van ING zien in de berichtgeving verdere steun voor de koersen van Ahold en Delhaize. De Belgische grootgrutter werd vandaag 6,4 procent duurder.

Verder deed ook indexzwaargewicht Unilever, dat anderhalf procent bijschreef, goede zaken na een advies-en koersdoelverhoging door Barclays. De Britse zakenbank verhoogde het advies naar Overwogen met een koersdoel van 42,00 euro. Analisten van Barclays noemden Unilever "een potentiële winnaar" in de sector.

Daarentegen moest Altice het opnieuw ontgelden. Waar het fonds dinsdag al 3,8 procent rood kleurde, verloor Altice vanochtend nog eens 3,5 procent.

In de AMX was Aperam de sterkste stijger met een koerswinst van ruimschoots anderhalf procent, gevolgd door BinckBank, dat 1,3 procent aan koerswinst optekende. Hekkensluiter was Galapagos met een verlies van drie procent.

In de AScX was ICT Automatisering de grootste stijger met een winst van iets meer dan een procent, terwij Stern Groep met 4,3 procent het meest inleverde.

Het lokaal genoteerde Oranjewoud handelde onveranderd nadat het dinsdag nabeurs de boeken opende over het eerste kwartaal. Het verlies bleek op jaarbasis opgelopen naar 8 miljoen euro.

Leren beleggen

Live koersen