Redactie ABM Financial News - Maandag 29 juni 2015, 15:00 uur

Wall Street zal naar verwachting lager openen, maar de verliezen zijn relatief beperkt. Futures op de Dow Jones, S&P500 en Nasdaq index noteerden maandag een half uur voor opening circa een procent lager.

"New York heeft langer de tijd gehad om te reageren [op Griekenland]", zo verklaarde Han Vermeulen van Aberfeld Asset Management de in vergelijking tot Europa beperkte koersdaling.

De vermogensbeheerder verwacht dat als Wall Street de verliezen in de loop van de handelsdag nog wat weet goed te maken, er morgen ook op de Europese aandelenmarkten herstel zal zijn.

Van "gooi- en smijtwerk" is volgens Vermeulen vandaag totaal geen sprake op de beurzen.

De euro/dollar wordt verhandeld op 1,1119 en olie wordt flink goedkoper. Een augustus-future op een vat West Texas Intermediate daalde 1,4 procent in prijs naar 58,79 dollar. Een vat Brent olie werd ook 1,4 procent lager verhandeld, op 62,36 dollar.

Voorzitter Jean-Claude Juncker van de Europese Commissie zei vandaag in een toespraak dat de deur voor Griekenland nog altijd openstaat. Maar ook dat er een "eerlijk" voorstel ligt en dat een nieuw voorstel dan ook niet nodig is.

De beursagenda voor vanmiddag is vrijwel leeg. In Amerika staan de aanstaande huizenverkopen op de rol. Eerder al maakte het Duitse statistiekbureau bekend dat de consumentenprijzen in juni vermoedelijk met 0,3 procent op jaarbasis stegen, tegenover een toename van 0,7 procent in mei.

Slotstanden
De S&P 500 index sloot vrijdag vrijwel onveranderd op 2.101,49 punten, de Dow Jones index steeg daarentegen 0,3 procent naar 17.946,68 punten, maar de Nasdaq noteerde juist 0,6 procent lager op 5.080,50 punten.

Leren beleggen

Live koersen