Redactie ABM Financial News - Maandag 22 juni 2015, 13:15 uur

De Belgische mededingingswaakhond heeft een boete van 174 miljoen euro opgelegd aan een groot aantal ondernemingen actief met drogisterij-, parfumerie- en hygiëneproducten. Dit maakte het Auditoraat van de Belgische Mededingingsautoriteit maandag bekend.

Onder de 18 beboete ondernemingen bevinden zich onder meer de supermarktketens Carrefour, Colruyt en Delhaize en de leveranciers Procter & Gamble en Unilever.

De boete heeft betrekking op de periode tussen 2002 en 2007, waarin de 18 partijen zich volgens de toezichthouder schuldig maakten aan gecoördineerde prijsverhogingen voor consumenten.

De verboden prijsafspraken werden door Colgate-Palmolive kenbaar gemaakt bij de toezichthouder. Om deze reden ontloopt het Amerikaanse bedrijf een geldboete. GSK en Reckitt Benckiser werkten vervolgens mee met de toezichthouder en kregen daardoor een korting op hun boete.

Carrefour moet een boete betalen van 36,4 miljoen euro, Colruyt 31,6 miljoen euro en Delhaize 24,9 miljoen euro. Van de leveranciers werd Procter & Gamble het hardst getroffen met een boete van 29,1 miljoen euro. Unilever moet 6,7 miljoen euro overmaken naar de toezichthouder.

Leren beleggen

Live koersen