Redactie ABM Financial News - Woensdag 17 juni 2015, 18:13 uur

Het is van het grootste belang dat Griekenland en de schuldeisers tot een akkoord komen. Dit schreef de Griekse centrale bank woensdag.

Komen de partijen niet tot een akkoord dan zal dit het begin zijn van een "pijnlijk proces" dat zal uitmonden in een Griekse default en het vertrek van het land uit de eurozone en hoogstwaarschijnlijk ook uit de Europese Unie, aldus de centrale bank. Dit zal een "oncontroleerbare crisis" tot gevolg hebben met grote risico's voor het bancaire systeem en de financiële stabiliteit.

De Griekse centrale bank vreest voor een diepe recessie in eigen land met een enorme stijging van de werkloosheid en de inflatie, wat Griekenland tot een "arm land in Zuid-Europa" maakt.

De Bank of Greece meent dat de onderhandelingen inmiddels hebben geleid tot een compromis op de belangrijkste punten en dat een akkoord nabij is. Volgens de centrale bank is een deal nodig die de toekomstige generaties Grieken spaart. Onder meer een verlaging van de doelstelling voor het primaire overschot, meer tijd om fiscale wijzigingen door te voeren en een verlichting van de schuldenlast zijn daarvoor nodig.

De euro/dollar werd woensdag verhandeld op 1,1263.

Leren beleggen

Live koersen