Redactie ABM Financial News - Donderdag 11 juni 2015, 18:19 uur

De Amsterdamse beurs heeft aan het einde van de handelsdag de opgebouwde winsten deels prijsgegeven na oplopende zorgen om Griekenland. De AEX eindigde 0,7 procent hoger op 484,88 punten, grofweg in lijn met de winsten op de omringende beurzen.

Aan het einde van de middag liet het Internationaal Monetair Fonds volgens persbureau Bloomberg weten dat de onderhandelaren Brussel hebben verlaten nadat er te weinig vooruitgang werd geboekt in het overleg met Griekenland.

Onzekerheid drukt het sentiment op het Damrak, aldus vermogensbeheerder Koen Bender van Mercurius Vermogensbeheer. Bender meent echter dat "de markt naar boven neigt", maar wordt tegengehouden door de situatie rondom Griekenland.

Het Damrak begon de dag voortvarend en de winsten werden uitgebouwd na positief macro-economisch nieuws uit Amerika. Vooral de stijging van de detailhandelsverkopen noemde marktanalist Philip Marey van Rabobank een "mooi cijfer", hoewel een deel van de stijging van de detailhandelsverkopen wel te danken was aan de hogere benzineprijs in mei.

De goede macrocijfers zullen volgens Marey voor de Federal Reserve een bevestiging zijn om nog dit jaar de rente te verhogen. De angst in de markt voor een verhoging in september zal door de cijfers worden gevoed, zo voorziet de analist van Rabobank.

De euro/dollar werd verhandeld op 1,1246.

Stijgers en dalers
In de AEX ging Altice aan kop met een dagwinst van 3,5 procent, gevolgd door vastgoedfonds Unibail-Rodamco met een koerswinst van 2,4 procent. ArcelorMittal was de grootste daler met een verlies van 2,7 procent. Aalberts Industries werd 2,3 procent minder waard.

In de AMX deed vastgoed het ook goed. NSI steeg 2,8 procent in waarde en Wereldhave dikte 1,7 procent aan. Vastgoed is volgens Bender "extreem rentegevoelig" en de stijging van de rente lijkt voorlopig ten einde.

Tegenover deze winsten stonden echter ook stevige verliezen. BAM Groep werd 2,5 procent minder waard ondanks dat de bouwer enkele nieuwe opdrachten in het buitenland binnenhaalde en Brunel verloor 2,4 procent.

TomTom werd 3,2 procent minder waard. Rabobank trok het koopadvies op de navigatiespecialist in nadat Apple aangaf zelf te gaan werken aan een kaartendatabase. Daarmee dreigt TomTom een klant te verliezen, aldus de bank, en lijkt er ook weinig reden meer voor de Amerikanen om de Nederlandse navigatiespecialist over te nemen. In de loop van de middag werd een deel van het koersverlies weer ingelopen nadat bekend werd dat een deels Chinees consortium een bieding van 4 miljard dollar wil doen op kaartentak HERE van Nokia. "Dit heeft positieve implicaties voor de waardering van TomTom", aldus analist Martijn den Drijver van SNS Securities. Uitgaande van het bod waardeert de analist van SNS TomTom op tenminste 3,1 miljard euro.

In de AScX waren een paar flinke uitschieters te vinden. Koploper was Ballast Nedam met een winst van 8,4 procent. Neways, Macintosh en Nedap deden evenwel ook goede zaken met koerswinsten oplopend van 3,5 tot krap 6 procent.

Met een verlies van 1,1 procent was DPA Group de grootste daler.

Tussenstand Wall Street
Rond het sluiten van de Europese aandelenmarkten noteerde de Dow Jones index 0,4 procent hoger op 18.066,96 punten. De breder samengestelde S&P500 index won 0,1 procent en techbeurs Nasdaq steeg 0,2 procent.

Leren beleggen

Live koersen