Redactie ABM Financial News - Woensdag 27 mei 2015, 14:54 uur

De Amerikaanse beurzen gaan woensdag naar verwachting hoger van start, maar beleggers kijken vanwege de lege beursagenda vooral uit naar de tweede helft van de handelsweek.

Futures op de Dow Jones index, S&P 500 index en technologiebeurs Nasdaq noteren een half uur voor de openingsbel tot 0,3 procent in het groen.

"In Amerika kijken beleggers al uit naar macrocijfers van morgen", aldus Laurens Maartens van NBWM, die onder meer de wekelijkse steunaanvragen als interessant agendapunt voor donderdag bestempelde. De valutahandelaar verwacht voor vandaag, gelet op de verder lege beursagenda, een zijwaarts verloop van de koersen.

Komende vrijdag krijgen beleggers inzicht in de nieuwste groeiramingen van de Amerikaanse economie. ABN AMRO voorziet een herstel na het "teleurstellende" eerste kwartaal. Volgens de economen steunt de sterke arbeidsmarkt de consumptie en woningbouw, maar is hogere groei "nodig" om het negatieve effect van oliegerelateerde investeringen en export te compenseren.

ABN AMRO verlaagde de groeiverwachting van het Amerikaanse bruto binnenlands product voor heel 2015 van 3,1 naar 2,7 procent, gelet op de vertraging in het eerste kwartaal.

Het muntpaar euro/dollar noteerde woensdag 0,4 procent lager op 1,0834. Economen van KBC noemden het muntpaar dinsdag nog het "dominante handelsthema", waarbij de dollar aan kracht wint dankzij geloof onder beleggers dat de Federal Reserve "in een niet zo verre toekomst" zal starten met het voorzichtig verhogen van de rente.

"De FOMC-leden [de stemgerechtigde centrale bankiers van de Fed] vinden nog steeds dat de effecten van de vertraging van voorbijgaande aard zijn en zijn onverminderd positief over de langetermijnvooruitzichten. Gezien de nadruk op deze tijdelijke factoren lijkt de Fed op koers te liggen om de rente vanaf september dit jaar te gaan verhogen", aldus ABN AMRO, wijzend op de "sterke" onderliggende fundamentele cijfers.

Bedrijfsnieuws
Ruim voor de openingsbel opende Toll Brothers al de boeken. De Amerikaanse bouwer van luxe huizen zag in de eerste zes maanden van het gebroken boekjaar de winst en omzet stijgen. Daarbij scherpte Toll Brothers de eerder afgegeven outlook voor het gehele boekjaar aan van 5.200 tot 6.000 te bouwen opgeleverde huizen naar 5.300 tot 5.900 opgeleverde woningen. In de elektronische handel voorbeurs noteerde het aandeel onveranderd.

Tiffany & Co had in het eerste kwartaal last van een sterke dollar en een moeilijke Japanse markt, wat zich vertaalde in een daling van de omzet en winst. De omzet van de juweliersketen daalde in het afgelopen kwartaal met 5 procent naar 962 miljoen dollar. De nettowinst liep met 17 procent terug van 126 miljoen naar 105 miljoen dollar. De winst werd naast lagere verkoopvolumes ook gedrukt door marketingkosten. Tiffany & Co verwacht in het tweede kwartaal opnieuw een daling van de winst, maar minder sterk dan in het eerste kwartaal. In de tweede jaarhelft mikt de juweliersketen op dubbelcijferige winstgroei. In de elektronische handel voorbeurs noteerde Tiffany & Co. liefst 7,2 procent hoger.

Later vandaag opent Costco Wholesale Corporation nabeurs nog de boeken over het derde kwartaal van het gebroken boekjaar.

General Electric voert vergevorderde gesprekken met Element Financial over de verkoop van GE Capital Fleet Services, wat een waarde vertegenwoordigt van naar verluidt 9 miljard dollar. Dit meldde persbureau Bloomberg dinsdag op basis van bronnen. GE mikt volgens Bloomberg op een verkoopovereenkomst tegen het einde van het lopende kwartaal. GE noteerde voorbeurs 0,1 procent hoger.

Berichtendienst Snapchat heeft plannen om naar de beurs te gaan, maar specificeerde niet wanneer dat zou gebeuren. Dit meldde persbureau Reuters woensdag op basis van een speech van CEO Evan Spiegel.

Slotstanden
De S&P 500 index daalde dinsdag 1,0 procent naar 2.104,20 punten, de Dow Jones index verloor eveneens 1,0 procent op 18.041,54 punten en de Nasdaq sloot 1,1 procent in het rood op 5.032,75 punten.

Leren beleggen

Live koersen