Redactie ABM Financial News - Maandag 25 mei 2015, 11:45 uur

De Amsterdamse beurzen noteren maandag nipt in het rood, waarbij beleggers het moeten stellen met een lege beursagenda. Onder meer Wall Street houdt bovendien de deuren gesloten.

De AEX verloor 0,2 procent op 500,94 punten, terwijl de AMX een verlies van eveneens 0,2 procent liet optekenen.

"De beurs is absoluut stuurloos en zonder bezoekers", aldus André van Eerden van Aberfeld Asset Management. In tegenstelling tot Euronext, houden de beurzen in onder meer Frankfurt, Londen en de Verenigde Staten vandaag de deuren om uiteenlopende redenen gesloten.

"Deze dag gaat als een heel zacht zuchtje voorbij", concludeerde de vermogensbeheerder.

Het muntpaar euro/dollar noteerde maandagochtend 0,4 procent in het rood op 1,0964.

"De dollar wordt weer sterker", aldus Van Eerden, wijzend op Griekenland dat de beurzen "blijft beheersen" en "vroegtijdig gelekte uitspraken" dat de Europese Centrale Bank de komende weken extra actief zijn op de obligatiemarkten, om vervolgens in de zomermaanden minder te kopen. In de Verenigde Staten maakt de Federal Reserve zich bij een aanhoudend herstel van de Amerikaanse economie evenwel al op voor een eerste renteverhoging dit jaar, zo bleek vrijdag uit een toespraak van president Janet Yellen.

Het Spaanse politieke landschap werd zondag tijdens de regionale en gemeentelijke verkiezingen flink opgeschud, waarbij nieuwe populistische partijen zoals Podemos en Ciudadanos in alle regio's zetels wonnen. De regerende conservatieve Partido Popular van premier Rajoy behaalde ondanks een aantrekkende economie het slechtste resultaat in twintig jaar, aldus persbureau Reuters. De verkiezingen worden gezien als een opmaat voor de nationale verkiezingen, eind dit jaar. Op basis van deze verkiezingen zou de PP 26,5 procent krijgen, wat 10 procentpunt minder is dan bij de vorige verkiezingen van 2011, maar nog steeds genoeg om de grootste partij te blijven. Beleggers in Madrid reageerden met een min van 1,8 procent voor de hoofdindex IBEX 35 teleurgesteld op de verkiezingsuitslag.

Stijgers en dalers
Onder de hoofdfondsen noteerden 12 van de 25 fondsen in het groen, aangevoerd door ArcelorMittal met 0,5 procent. Ahold steeg 0,3 procent nadat de Zaanse grootgrutter voorbeurs liet weten afgelopen week voor 4,31 miljoen euro aan eigen aandelen te hebben ingekocht.

Grootste daler was Delta Lloyd met een verlies van 3,4 procent nadat het fonds ex-dividend noteerde. Zonder de ex-dividend notering bewoog de verzekeraar onveranderd.

In de Midkap ging Corbion aan kop met 1,7 procent, terwijl de producent van bio-ingrediënten vrijdag nog hekkensluiter was met een min van 2,0 procent. Maandag droeg ASM International evenwel de rode vlag met een verlies van 1,1 procent nadat het fonds ex-dividend noteerde.

Onder de kleinere fondsen steeg Telegraaf Media Groep 4,0 procent, gevolgd door Yatra Capital met 1,9 procent en Value8 met 1,8 procent. Het investeringsvehikel van Peter Paul de Vries meldde dat BK Group een meerderheidsbelang in Trust Alliance Compliance Solutions heeft genomen. Value8 heeft een belang van 67,5 procent in BK Group.

Ballast Nedam daalde zonder directe aanleiding 10,6 procent. Vrijdag nabeurs meldde de financieel geplaagde bouwer nog dat het samen met ULC Groep kans maakt op een nieuwbouwproject van het VU Medisch Centrum.

Het lokaal genoteerde Pharming dikte in de ochtendhandel 7,2 procent aan. Het biotechbedrijf sloot een distributieovereenkomst met Cytobioteck voor de levering van Ruconest in Colombia en Venezuela.

Leren beleggen

Live koersen