Redactie ABM Financial News - Vrijdag 29 mei 2015, 11:58 uur

De Amsterdamse beurzen kleuren op de laatste handelsdag van de week in het rood vanwege aanhoudende zorgen over Griekenland en na een stroom aan macro-economische cijfers.

Rond de klok van half twaalf verloor de AEX 1,0 procent op 497,39 punten. Hiermee presteerde de Amsterdamse hoofdgraadmeter in lijn met omliggende beurzen, die eveneens in de min noteerden.

Jan Willem Nijkamp van Fintessa Vermogensbeheer vermoedde dat de zorgen over Griekenland licht op de beurs drukken. Desalniettemin maakte de vermogensbeheerder zich weinig zorgen over de impact van het Zuid-Europese land op de beurzen voor de langere termijn.

Nijkamp gaf verder aan dat er vanochtend in Europa "redelijke" macrocijfers werden gepresenteerd, waarbij met name Italië goed presteerde.

Vanuit Italië kwam de bevestiging dat de economie in het eerste kwartaal van dit jaar op kwartaalbasis met 0,3 procent groeide. Verder viel de Spaanse deflatie in mei minder sterk uit dan in de voorgaande maand. In mei liepen de consumentenprijzen op jaarbasis met 0,2 procent terug, waar een maand eerder de daling nog 0,6 procent bedroeg. Het Franse statistiekbureau Insee melde dat de Franse consumentenbestedingen in april met 0,1 procent stegen na een krimp van 0,7 procent in maart.

Verder meldde het Japanse bureau voor de statistiek dat de inflatie in het Aziatische land aantrok. In april stegen de consumentenprijzen op jaarbasis met 0,6 procent, terwijl de groei op maandbasis 0,4 procent bedroeg.

Vanmiddag krijgen beleggers nog enkele macrocijfers uit de Verenigde Staten te verwerken. Voorbeurs wordt de economische groei over het eerste kwartaal gepresenteerd. Later volgen het consumentenvertrouwen gemeten door de Universiteit van Michigan en de Chicago inkoopmanagersindex.

Stijgers en dalers
In de AEX noteerden slechts twee fondsen in het groen. Vopak profiteerde van een een plek op de favorietenlijst van Rabobank en steeg 1,0 procent. De bank verhoogde ook het koersdoel voor het tankopslagbedrijf. Ahold noteerde op een bescheiden plus van 0,2 procent.

Verzekeraar NN Group, Aalberts Industries en Altice moesten allen zonder directe aanleiding bijna twee procent inleveren.

In de Midkap ging Air France-KLM aan de leiding met een plus van 1,5 procent. KLM maakte vrijdagochtend bekend een onderhandelingsresultaat te hebben bereikt met cabinebonden over het versoberen van arbeidsvoorwaarden. Het voorstel moet nog wel goedkeuring krijgen van de bonden.

Imtech moest bijna acht procent inleveren nadat de Duitse zakenkrant Handelsblatt meldde dat er in het onderzoek naar corruptie omtrent een aanbesteding aan Imtech een doorbraak is bereikt. Diverse partijen onderschreven dat een medewerker van Imtech een envelop met 150.000 euro overhandigde aan een medewerker van een vliegveld waar het Nederlandse bedrijf een opdracht voor wilde verwerven. Dit zou zijn gebeurd met medeweten van Klaus Betz, het voormalige hoofd van de Duitse divisie van Imtech.

Het volatiele BAM Groep daalde 2,9 procent. In de AScX moest de financieel geplaagde bouwer Ballast Nedam 6,6 procent inleveren.

Het lokaal genoteerde Kardan verloor 7,8 procent. Donderdag sloot het Israëlische investeringsvehikel al 11,3 procent lager na bekendmaking van een nettoverlies over het eerste kwartaal.

Leren beleggen

Live koersen