Redactie ABM Financial News - Donderdag 21 mei 2015, 11:58 uur

De Amsterdamse beurs heeft donderdagochtend een pas op de plaats gemaakt na de stevige koerswinsten van de afgelopen dagen. Rond de klok van elf uur noteerde de AEX 0,2 procent lager op 501,02 punten. Hiermee presteerde de Amsterdamse hoofdgraadmeter in lijn met omringende beurzen, die eveneens kleine verliezen leden.

Econoom Joost van Leenders van BNP Paribas Investment Parnters schreef de daling toe aan de licht tegenvallende inkoopmanagersindexen. Met name Duitsland, "de motor van de Europese economie", deed het volgens Leenders iets minder dan voorzien.

Donderdagochtend werden er diverse inkoopmanagersindexen bekendgemaakt. De samengestelde index voor de Duitse industrie en de dienstensector daalde van 54,1 in april naar 52,8 in mei. De deelindex voor de industrie steeg, maar voor de dienstensector daalde deze juist.

Ook de bedrijvigheid in de gehele eurozone groeide in een minder hoog tempo. De samengestelde inkoopmanagersindex voor de eurozone daalde van 53,9 in april naar 53,4 in mei. In Frankrijk liep de samengestelde inkoopmanagersindex juist op van 50,6 in april naar 51,0 in mei.

Verder werd bekend dat de bedrijvigheid in de Japanse industrie in mei groeide van 49,9 in april naar 50,9 in mei. In China was daarentegen sprake van aanhoudende krimp. De inkoopmanagersindex voor de industrie steeg in het Aziatische land van 48,9 naar 49,1 nog altijd onder het break-even niveau van 50.

De Europese Centrale Bank verhoogde inmiddels het plafond voor het ELA-noodgeld voor Griekse banken met 200 miljoen euro, waardoor het in totaal op 80,2 miljard euro uitkomt. Dit is de kleinste verhoging sinds februari en lijkt dan ook te marginaal om echt een verschil te maken, aldus marktanalisten van Rabobank.

Naar verluidt had de Griekse centrale bank echter de ECB gevraagd om het plafond te verhogen met 1,1 miljard euro. Rabobank vermoedt dat de ECB “de duimschroeven nog wat verder aandraait in de aanloop naar de onderhandelingen in Riga”.

Vanmiddag is de eerste dag van de bijeenkomst van de eurogroep in het Letse Riga waar onder meer over Griekenland wordt gesproken. Van Leenders wees erop dat de Grieken optimistisch gestemd zijn over het bereiken van een akkoord, terwijl Europese functionarissen beduidend terughoudender zijn. Het mediterrane land moet de komende zomer flinke bedragen terugbetalen. Van Leenders verwacht desalniettemin niet dat er in Riga knopen doorgehakt worden. "Waarschijnlijk krijgen we te horen dat er vooruitgang is geboekt", zo voorziet de econoom van BNP Paribas.

De euro/dollar noteerde donderdagochtend licht hoger op 1,1155.

Daarnaast krijgen beleggers nog het nodige nieuws uit Amerika te verwerken. Naast de Chicago Fed index en Philadelphia index staan onder meer de wekelijkse steunaanvragen en de bestaande woningverkopen op de rol. Nabeurs zal Hewlett-Packard de cijfers over de eerste helft van het gebroken boekjaar bekendmaken.

Stijgers en dalers
Onder de hoofdfondsen waren er donderdagochtend geen spectaculaire koersbewegingen. De Franse kabelaar Altice noteerde 0,9 procent lager. Op woensdag dikte Altice nog bijna 12 procent aan nadat het bekendmaakte het Amerikaanse Suddenlink over te nemen. Goldman Sachs verhoogde in reactie op de Amerikaanse expansieplannen het koersdoel voor Altice van 135,00 naar 160,00 euro. De analisten zijn van mening dat de markt de kunde van Altice om via overnames waarde te creëren onderschat. Unibail-Rodamco sloot de rijen met een koersverlies van 1,2 procent. Indexzwaargewicht Royal Dutch Shell dikte 1,0 procent aan.

In de AMX blonk TomTom uit met een plus van 5,4 procent nadat Morgan Stanley het koersdoel voor de navigatiespecialist verhoogde van 5,60 naar 12,20 euro. De Amerikaanse zakenbank ziet een verkoop van HERE door Nokia gunstig uitpakken voor de marktpositie van TomTom. Sinds de start van dit jaar dikte het aandeel TomTom ruim 76 procent aan. Ook in de Midkap bleven de meeste andere fondsen dicht bij huis. BE Semiconductor Industries moest 1,3 procent inleveren en droeg daarmee de rode lantaarn.

In de AScX stak het financieel geplaagde Ballast Nedam er bovenuit met een koerswinst van circa 18 procent. Sectorgenoot Heijmans moest juist ruim vijf procent toegeven nadat het voor 21,4 miljoen euro aan nieuwe aandelen uitgaf. De netto opbrengst van de emissie zal vrijwel geheel gebruikt worden om financieringspreferente aandelen B in te kopen en in te trekken. Dit pakt volgens Kepler Cheuvreux gunstig uit voor de winstontwikkeling in 2015. Yatra Capital moest ruim vier procent inleveren.

Het lokaal genoteerde Eurocastle Investments noteerde ruim 8 procent hoger na bekendmaking van de cijfers over het eerste kwartaal.

Leren beleggen

Live koersen