Redactie ABM Financial News - Vrijdag 22 mei 2015, 11:47 uur

De Europese beurzen blijven vrijdag dicht bij huis. Rond de klok van half elf noteerde de AEX 0,2 procent lager op 501,10 punten. Hiermee presteerde de Amsterdamse beurs in lijn met de andere Europese beurzen, die eveneens rond de slotkoersen van donderdag noteerden.

Vermogensbeheerder Andre van Eerden van Aberfeld Asset Management concludeerde dat het "heel rustig" is op de beurs. Enerzijds komt dit doordat het op vrijdag traditioneel rustiger is dan andere handelsdagen, anderzijds doordat de markt afwacht welke besluiten er omtrent Griekenland genomen worden tijdens de bijeenkomst van de Eurogroep in Riga.

Van Eerden gaf aan dat de Grieken erop rekenen dat er uiterlijk binnen tien dagen een akkoord is bereikt met Europa. De vermogensbeheerder verwacht daarbij niet de Griekenland uit de eurozone zal stappen. De grote vraag is volgens Van Eerden hoe de euro/dollar zal reageren op een eventueel besluit rond Griekenland. Het muntpaar handelde vrijdagmorgen fractioneel hoger op 1,1166.

Als positief punt stipte de vermogensbeheerder de "goede" Nederlandse cijfers van vanochtend inzake de consumentenbestedingen en het consumentenvertrouwen aan. "Al reageert de beurs hier lauw op", voegde Van Eerden daaraan toe.

Het Centraal Bureau van de Statistiek meldde dat Nederlandse consumenten in maart 1,9 procent meer uitgaven dan in dezelfde maand vorig jaar. Met name aan gas, huishoudelijke apparaten en woninginrichting werd meer geld besteed. Daarnaast steeg het consumentenvertrouwen in mei met 2 punten ten opzichte van april.

Ook Nederlandse ondernemers lieten zich positiever uit over de economische verwachtingen. Het ondernemersvertrouwen was voor het zesde kwartaal op rij positief, meldde het CBS.

Het ondernemersklimaat in Duitsland maakte een pas op de plaats in mei. De index daalde fractioneel van 108,6 naar 108,5. Economen rekenden vooraf op een iets sterkere daling.

Vanmiddag krijgen beleggers weinig impulsen te verwerken. Nog voor de lunch wordt de betalingsbalans van de eurozone bekendgemaakt. Vanmiddag kunnen beleggers reageren op de Amerikaanse inflatie. Verder speechen de centraal bankiers Janet Yellen van de Federal Reserve en Mario Draghi van de Europese Centrale Bank.

Stijgers en dalers
In de AEX gingen telecombedrijven KPN en Altice aan de leiding met koerswinsten van respectievelijk 0,8 en 0,4 procent. Eerder deze week kondigde de Franse kabelaar aan te stap naar de Verenigde Staten te wagen met de overname van Suddenlink. Aegon droeg de rode lantaarn met een koersverlies van 1,5 procent, maar dit was volledig toe te schrijven aan de ex-dividend notering van de verzekeraar.

In de Midkap ging Fugro aan kop met een koerswinst van 1,2 procent, terwijl Vastned 0,8 procent won nadat het bekendmaakte voor 108 miljoen euro een pand in Amsterdam te hebben gekocht. Analisten van SNS Securities spraken van een prima aankoop door het vastgoedfonds. TomTom was hekkensluiter met een koersverlies van 1,4 procent.

Een trede lager zorgde Ballast Nedam voor enige beroering door het koersherstel van de afgelopen dagen een vervolg te geven door circa 10 procent hoger te noteren. Heijmans, dat donderdag ruim vier procent moest inleveren na het bekendmaken van een aandelenuitgifte, zag de koers met bijna twee procent oplopen. Telegraaf Media Groep noteerde zonder directe aanleiding 2,8 procent lager.

Leren beleggen

Live koersen