Redactie ABM Financial News - Woensdag 20 mei 2015, 11:59 uur

De Amsterdamse beurs noteerde woensdag tegen het einde van de ochtendhandel met een kleine winst tot vlak onder de 500 punten.

"Na opmars van gisteren [+1,8%], is de markt voorzichtig afwachtend richting de deal met Griekenland", aldus handelaar Frank Bonsee van ABN AMRO. Of er een deal komt en hoe die er uit zal zien, dat is volgens Bonsee vooralsnog "koffiedik kijken".

Ook marktanalisten van Rabobank en KBC menen dat vandaag opnieuw de beurt aan Griekenland is om het sentiment op de markten te bepalen. Volgens analisten van KBC wordt er vooruitgang geboekt, maar wel in een heel laag tempo.

Daarbij zal de Europese Centrale Bank vandaag de verstrekking van noodliquiditeit (ELA) aan de Griekse banken opnieuw gaan bekijken, aldus de marktanalisten van Rabobank, die niet verwachten dat de centrale bank dit plafond zal verlagen.

De euro/dollar werd licht lager verhandeld op 1,1175.

Verder belooft de beursagenda een rustige handelsdag, waarbij de meeste aandacht uitgaat naar de notulen van het laatste rentebesluit van de Amerikaanse centrale bank.

Stijgers en dalers
Altice was woensdag de uitblinker op het Damrak met een koerswinst van maar liefst 7,5 procent nadat de Franse kabelaar bekendmaakte het Amerikaanse Suddenlink over te nemen. Volgens CEO Dexter Goei van Altice biedt de overname toegang tot de "aantrekkelijke"Amerikaanse markt. Analist Emmanuel Carlier van ING liet zich positief uit over de deal. De marktvorser, die Altice op zijn favorieten lijst heeft, denkt dat Suddenlink positief zal bijdragen aan het bedrijfsresultaat van Altice. Volgens Carlier onderschat de markt onder meer de vrije kasstroom van Altice en hebben de Fransen genoeg financiële slagkracht om meer overnames te doen.

Wolters Kluwer dikte een bescheiden half procent aan en Philips won 0,7 procent. Het van origine Eindhovense bedrijf kondigde een samenwerking met de Amerikaanse universiteit Massachusetts Institute of Technology aan. De samenwerking, die gericht is op het ontwikkelen van innovatieve oplossingen in gezondheidstechnologie en digitale verlichting, heeft een looptijd van vijf jaar en een budget van 25 miljoen dollar.

KPN leverde 2,6 procent in nadat grootaandeelhouder América Móvil aankondigde via een obligatieconstructie mogelijk afscheid te zullen nemen van het Nederlandse telecombedrijf. Analist Jos Versteeg van Theodoor Gilissen Bankiers sprak van slecht nieuws voor de overige aandeelhouders in KPN, omdat hiermee een potentiële overnamekandidaat is afgevallen.

OCI was evenwel hekkensluiter met een verlies van drie procent nadat het van origine Egyptische bedrijf meldde dat de omzet in het eerste kwartaal lager uitkwam dan een jaar geleden. De onderneming kampte met lagere volumes, deels als gevolg van een tijdelijke sluiting van een Amerikaanse fabriek.

In de AMX was TKH Group koploper met een koerswinst van 1,1 procent, gesteund door een koersdoelverhoging van ING. Analist Tijs Hollestelle concludeerde dat het bedrijf in "uitstekende conditie" verkeert. Het recent sterk presterende Galapagos moest 1,8 procent toegeven. De rode lantaarn werd gedragen door TomTom, dat ruim anderhalf procent goedkoper werd. TomTom won dinsdag nog ruim 13 procent.

In de AScX nam Ballast Nedam de leiding met een koerswinst van meer dan 2 procent, terwijl Kas Bank, dat twee procent moest inleveren, de grootste verliezer was.

Het lokaal genoteerde Oranjewoud verloor bijna 5 procent nadat het fonds dinsdagavond rode cijfers over 2014 bekendmaakte. De onderneming nam in 2014 voor 61 miljoen euro aan voorzieningen voor projectverliezen.

Leren beleggen

Live koersen